Vučić o Banjskoj: Podići će naši organi optužne akte u skladu sa zakonom za određena krivična dela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTS Sajt - Zvanični kanal printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će nadležni državni organi podići optužne akte za slučaj Banjska “u skladu sa zakonom za određena krivična dela”.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je na tu temu danas razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i dodao da će optužnice možda biti podignute za izazivanje opšte opasnosti.

“A kako da podignu za nešto drugo kad će ti ljudi da kažu ‘radili smo svoj posao jer po Rezoluciji 1244 to pripada Srbiji i trebalo bi da bude do 1.000 pripadnika vojske i policije a moramo da zaštitimo svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu s Ustavom’. A šta mi da im kažemo, zbog toga ćete da budete osuđeni ili da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država pa da im iz tog ugla sudimo”, rekao je predsednik.

Vučić je kazao da su Srbi koji su se u Banjskoj sukobili sa kosovskom policijom bili “progonjeni kao zveri”.

“Tim ljudima je bilo obećano, ja sam im doneo obećanje Evropljana i Amerikanaca, da ih niko neće goniti posle barikada u novembru, decembru”, rekao je Vučić.

On je kazao da je sa Mišelom razgovarao i o odluci Prištine da ukine dinar kao platežno sredstvo na Kosovu i Metohiji i da je predsednik Evropskog saveta saglasan sa njim po tom pitanju.

“Rekao mi je da traže rešenje jer mi moramo da obezbedimo plate ljudima. Oni žive zbog naših plata”, rekao je Vučić.

Dodao je da ne veruje da će ta odluka prištinskih vlasti biti promenjena jer kako je rekao, oni imaju “prećutnu podršku pojedinih faktora moći” koji će uvek praviti balans između Prištine i Beograda.

“To je njihovo čedo, koliko god da su ljuti na njega pred ponoć će da ga pomiluju da lepo zaspi u kolevci”, kazao je Vučić.

Upitan za francusko-nemački plan, Vučić je ponovio da će Beograd ispuniti sve osim onog što je suprotno Ustavu Srbije, a to su kako je dodao, teritorijalni integritet Kosova, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i u organizacijama i institucijama UN.

“To sam rekao pred Šolcom, Makronom, Meloni, Boreljom, Mišelom i Lajčakom”, kazao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x