Vučić o uvozu nafte, izborima u Beogradu, Er Srbiji i državnoj pomoći

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija za sada uspela da izbegne sankcije koje bi sprečile kompaniju “Naftna industrija Srbije” (NIS), koja je u vlasništvu ruskog “Gasproma” da uveze naftu preko zemalja Evropske unije. Ukoliko najveća opoziciona lista bude želela prevremene gradske izbore u Beogradu,  spremni su za ponavljanje, Sinoć je ponovo dojavljeno da se u avionu “Er Srbije” nalazi bomba dok se nalazio iznad Slovačke, ali je pilot nastavio da leti “jer se zna da je dojava lažna”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je televiziji Pink rekao da je Francuska najviše uticala na to da te sankcije ne obuhvate Srbiju, dok su “tri zemlje iz regiona, od kojih je jedna Hrvatska”, bile za sankcije.

Istakao je da ne zna šta bi mogao da podrazumeva naredni, šesti paket sankcija protiv Rusije, kao i da ne zna kakav će biti uticaj na treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice EU.

“Ako to bude bila zabrana uvoza nafte iz Rusije, onda nema sumnje da će napraviti nešto i za treće zemlje oko uvoza nafte. Onda ćemo tek da reagujemo, ali ne očekujem da to bude pre sredine maja”, kazao je Vučić.

EU je nekoliko dana ranije donela peti paket sankcija protiv Rusije, ali i izuzela zemlje Zapadnog Balkana iz četvrtog paketa, koji je sprečavao NIS da uvozi naftu preko zemalja EU.


Ukoliko najveća opoziciona lista bude želela prevremene gradske izbore u Beogradu,  spremni su za ponavljanje, rekao je Vučić

“Mi smatramo da je logično da ima neka pauza od šest meseci, ali ako budu insistirali, mi nemamo problem ni ranije da idemo na izbore”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Kazao je da će to biti njegov predlog predsedništvu i glavnom odboru Srpske napredne stranke, čiji je predsednik.

Vučić je dodao da je na sastanku u predsedništvu predsedniku Stranke slobode i pravde (SSP) Draganu Djilasu rekao da opozicija razmisli kada želi izbore i da predloži.

Prema njegovim rečima, Djilas je na sastanku rekao da su jasni rezultati predsedničkih i parlametanih izbora i da je želeo da razgovara o beogradskim izborima.

“On smatra da je pitanje legitimiteta u Beogradu sporno, ja ne, ali je pitanje izazova veliko i važno. Ako postavite pitanje legitimnosti nekoga na vlasti, to je važno pitanje”, kazao je Vučić.


Sinoć je ponovo dojavljeno da se u avionu “Er Srbije” nalazi bomba dok se nalazio iznad Slovačke, ali je pilot nastavio da leti “jer se zna da je dojava lažna”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“I to rade strane službe sa teritorije dve zemlje. Jedna je zemlja Evropske unije, a druga je Ukrajina”, kazao je Vučić na televiziji Pink.

Prema njegovim rečima, “Er Srbija” više nema profit zbog vraćanja letova u prethodnom periodu, kada je na više letova, uglavnom na relaciji Beograd – Moskva, prijavljena bomba.

“Sve ono što smo sitno zaradjivali, užasno mali novac, mi ga više nemamo. Mi ovo držimo bukvalno iz principa”, naglasio je predsednik.

Izjavio je i da će svih 133.000 prosvetnih radnika u Srbiji u narednih sedam dana dobiti pomoć od 10.000 dinara.

Objasnio je da kada je to pomenuo tokom predizborne kampanje, da se tada samo razmatrala ta ideja i da nije bilo obećanje, ali da će ga ipak ispuniti.

“Ništa od toga, ni za prosvetare, ni za bilo šta drugo, nisam rekao u kampanji, jer nisam hteo da kupujemo glasove”, rekao je Vučić.

Podsetio je da će mladi, do 30 godina, izmedju 1. i 3. juna dobiti po  100 evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x