Vučić: Očuvanje mira i stabilnosti u regionu, energetika i zdravstvo ključni izazovi u 2022. godini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, energetika i unapredjenje zdravstvenog sistema ključni izazovi sa kojima će se zemlja suočiti u 2022. godini.

On je za praznično izdanje Novosti kazao da ga brinu situacija u regionu i “pritisci spolja”, a da je “potpuno miran, srećan i zadovoljan” kada je u pitanju srpska ekonomija.

“Srbija je u poslednje dve godine zaista najuspešnija u celoj Evropi. Mi smo 2021. završili sa ukupnim BDP od 53 milijarde evra. Kad sam postao predsednik Vlade, BDP je iznosio 33 milijarde evra. Sve što su generacije radile i gradile prethodnih decenija vredelo je 33 milijarde evra a samo u poslednjih sedam godina stvorili smo dodatnih 20 milijardi evra”, naveo je Vučić.

Ponovio je da takozvani “srpski svet” nije zvanična politika Srbije, ali da “briga za srpski narod” jeste.

“U tome nema ničeg lošeg i to niko ne može da kritikuje. U čemu je problem što smo dali Nikšiću dva miliona evra? A nije bio srpski svet kad smo dali pet miliona Srebrenici ili Drvaru 1,3 miliona”, rekao je Vučić.

Govoreći o protestima zbog namere kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadra, Vučić je kazao da su firmu u Srbiju doveli “i preko Velike Britanije joj se obavezali oni koji danas pozivaju na proteste”.

“U svemu tome nema ničeg fer. Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronadje bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinto. Šta će biti dalje, videćemo”, naveo je predsednik Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x