Vučić: Od oktobra popust od 5-30% za sve koji smanje potrošnju struje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Saša Đorđević/DS
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od oktobra gradjani koji budu trošili manje struje nego u istom mesecu prethodne godine dobiti popust na račun za utrošenu električnu energiju u iznosu od pet do 30 odsto.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da država želi da podstakne gradjane da štede struju i da time zarade.

“Izaći ćemo sa predlogom smanjenja potrošnje struje i to će biti mereno u skladu sa potrošenom strujom u istom mesecu prethodne godine. Naš predlog će biti da svi koji smanje potrošnju izmedju pet i 20 odsto, dobiju dodatni popust od 10 odsto a ja ću tražiti od Vlade da to bude još 15 odsto”, rekao je Vučić.

Najavio je da će za smanjenje potrošnje izmedju 20 i 30 odsto, popust iznositi 20 odsto dok će 30 odsto biti popust za one koji potrošnju smanje za više od 30 odsto.

“To će od oktobra da važi. Time će EPS formalno da izgubi deo prihoda ali ćemo mi kao država da nadoknadimo jer gubimo ogroman novac na uvoz struje”, kazao je Vučić.

Dodao je da će tokom zime biti grejanja, i da je već obezbedjeno oko 298.000 tona mazuta od neophodnih 313.000 tona koliko iznose potrebe lokalnih samouprava.

Vučić je kazao da je gasno skladište u Banatskom Dvoru “puno do čepa” i da je tamo smešteno 287 miliona kubnih metara gasa.

“Imamo 352 miliona kubnih metara gasa u Madjarskoj odakle dnevno možemo da vučemo tokom zime do šest miliona kubnih metara što je velika prednost za nas, sa šest plus četiri obezbedili smo više od dva meseca urednog snabdevanja gasom da dodje smak sveta”, kazao je Vučić.

Pozvao je gradjane da ne prave zalihe hrane, navodeći da je ima dovoljno ne samo za Srbiju već i za “druge u regionu”.

“Ako kažemo da imamo dovoljno šećera, nemojte da kupujete po 100 kilograma šećera. Po ostavama imate desetine kilograma šećera sa kojim ljudi ne znaju šta da rade. Sada imamo isti slučaj s mlekom. Imamo dovoljno mleka ali ne možemo da imamo ako udjete u prodavnicu i kupite 36 litara dugotrajnog mleka”, rekao je Vučić.

Istakao je da mlekare u Srbiji predaju duplo više konzumnog mleka nego uobičajeno, ali da gradjani “bez ikakvog razloga kupuju enormne količine mleka”.

“Uobičajena proizvodnja mleka je 17.000 tona mesečno, odnosno oko 550 tona dnevno u situaciji kad nema nestašica na policama. Juče i prekjuče isporučile su po 700 tona, danas i sutra će 1.100 tona. Dajemo dvostruko više od realnih potreba stanovništva”, kazao je predsednik Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x