Tabaković: Srbijagas i EPS kupili od NBS pola milijarde evra za uvoz energenata

Vučić: Od ponedeljka stabilizacija sistema električne energije – trenutno 0,38 odsto potrošača bez struje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti; arhiva
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se od ponedeljka očekuje stabilizacija sistema električne energije u Srbiji i naveo da je trenutno bez struje 0,38 odsto potrošača.

“Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vidu vremenske uslove u kojima se nalazimo. Pre 72 sata u energetskom sektoru, blago je reći da je bio potpuni kolaps”, kazao je Vučić tokom sednice vlade Srbije kojoj je prisustvovao, a koju su prenosili mediji.

Vučić je rekao da je “kompletan sistem” Elektroprivrede Srbije (EPS) “ispao” zato što nadležni nisu vodili računa koliko je vlažan ugalj i “koliko blato može da ošteti svih šest blokova” Termoelektrane Nikola Tesla (TENT), zbog čega je Obrenovac bio bez struje.

Dodao je da je Srbija u poslednja 72 sata uvezla enormne količine struje, a da bi zemlja od ponedeljka trebalo da ima dovoljno električne energije za sopstvene potrebe, “uz neki minus kada budu hladni dani”.

Tokom potpunog kolapsa u energetskom sistemu, kako je ga je Vučić nazvao, preduzeće Elektromreže Srbije nije imalo probleme, a kod operatera distributivnog sistema (ODS) bilo je više problema nego što je očekivano zbog vremenskih nepogoda.

Naglasio je da Srbija ima velike probleme sa snabdevanjem gasa, koji može, kako je naveo, sada samo da kupi na berzi po tržišnoj ceni.

“To je za nas katastrofa kao i kupovina struje. Sreća pa imamo dobro stanje javnih finansija”, dodao je on.

Vučić je na sednici poručio v.d. direktoru ODS-a Bojanu Atlagiću da pronadje način da se izvini gradjanima koji nisu imali struju 24 sata i predložio da njima računi budu niži za 50 odsto.

“Mislim da je to dobra ideja jer će to i vas (Atlagiću) naučiti dodatnoj odgovornosti”, rekao je on.

Vučić je rekao da na deponiji uglja u TE “Nikola Tesla” ima zaliha uglja za sedam-osam dana, na šta je v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić, koji je prisustvovao sednici, rekao da sa priručnom deponijom ima za 30 dana.

Dodao je da su “ljudi lopatama iz kotlova izvlačili blato da bi Srbija imala šansu da dobije električnu energiju”.

“Ne znam šta bi ti reko Mićo, odgovorni ste, morate da snosite posledice”, rekao je Vučić, obraćajući se Grčiću i dodao da se pojača proizvodnja uglja.

Vučić je rekao da industrija troši 50 odsto gasa i da kada nedostaje jedan kubik da su “ogromni problemi”.

Istakao je da se 2014. godine trošilo 1,1 milijarda kubnih metara gasa, a da se sada traži od Rusa kupovina tri milijarde kubnih metara “što govori o razvoju industrije”.

On je, nakon što je konstatovao da se direktor “Srbijagas” Dušan Bajatović vratio iz Rusije neobavljenog posla jer nije dogovorio dodatne količine, upitao Bajatovića kada je sledeći sastanak na šta mu je on odgovorio da će biti u ponedeljak.

Vučić je dodao da postoje ogromni problemi i sa balansiranjem energije iz obnovljivih izvora i da energente treba kupiti gde god se ukaže prilika i po cenama višim od tržišnih.

Predsednik Srbije je rekao da je pogrešio što je zaustavljena gradnja termoelektrane “Kolubara B” jer je slušao stručnjake i istakao da moraju da se zamene i drvene bandere.

“U Srbiji ima 920.000 drvenih bandera što je jedna trećina od ukupnog broja i to košta 350 miliona evra. Sve te bandere nije zamenila ni Nemačka”, rekao je Vučić.

Dodao je da ne sme da se desi kao sada da Prilike kod Ivanjice nemaju struju i da je za zamenu bandera obezbedjeno 200 miliona evra, ali da je pitanje da li će biti radne snage da obave taj posao i sugerisao da se monterske ekipe pošalju helikopterima kako bi se osposobile bandere i obezbedila struja tamo gde nije stigla.

Vučić je rekao da gradjani Novog Pazara i Tutina ne plaćaju struju i da se protivzakonito priključuju na vodove.

Tabaković: Srbijagas i EPS kupili od NBS pola milijarde evra za uvoz energenata

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je večeras da su od oktobra ove godine Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS) ukupno kupili više od pola milijarde evra za uvoz energenata.

Ona je na sednici vlade Srbije otvorene za javnost, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla da će do kraja decembra, po dosadašnjim informacijama, ta dva preduzeća treba kupiti još 250 miliona evra.

“Devizni kurs će, kao stabilno sidro, bez obzira na ovakve potrebe, ostati stabilan i ni jedan korisnik, odnosno preduzeće nije ostalo uskraćeno od banke, ni na bankarskom tržištu, za devize ako je trebalo da uvezu repromaterijal, isplate ostvarenu dobit ili obave bilo koju deviznu obavezu”, rekla je Tabaković.

Dodala je da je zahvaljujući politici uvedenoj 2014. godine, dok je Vučić bio premijer, još uvek Srbija neto kupac deviza.

Ona je rekla da je ove godine kupljeno 1,55 milijardi evra, a prodato 830 miliona evra “da bi imali stabilno sidro i imamo neto na raspolaganju 725 miliona evra kupljenih ove godine”.

To su, kako je pojasnila devizne rezerve koje u trenutku mogu da budu upotrebljene, ne računajući vrednosti zlata od više od 37 tona “čija vrednost raste zato što raste i verdnost dolara, što nam ide u prilog”.

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao “e sad vidiš Mićo (v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić) kad čuješ ove brojeve, a i ti Bajatoviću (direktor Srbijagas Dušan) zašto smo besni, sad ti je valjda jasno”.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da v.d. direktor Operativnog distributivnog sistema (ODS) Bojan Atlagić i ministarstva finansija i rudarstva i energetike treba da “pripreme zaključak vlade da se umanje računi za struju ljudima koji je nisu imali zbog pada sistema”.

Vučić je dodao da se ne umanjuju računi onima kojima je nestajala struja na sat-dva, već gradjanima koji nisu imali električnu energiju po dan-dva.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x