Želim da budem predsednik svih građana

Vučić položio zakletvu u Skupštini Srbije i započeo drugi mandat, pozvao na hitno formiranje Vlade

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Beta video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, i time započeo još jedan petogodišnji mandat.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

U obraćanju posle polaganja zakletve Vučić je izrazio očekivanje da će nova Vlada Srbije biti konstituisana do kraja jula i najavio da će započeti konsultacije sa svim parlamentranim strankama čim mandati budu potvrđeni.

Prekidan čestim i dugim aplauzima, Vučić je rekao da su mir i stabilnost, sloboda u odlučivanju i rad, prioriteti njegovog drugog mandata.

Istakao je da očekuje pomoć Vlade jer nastupaju teška vremena, naročito zbog rata u Ukrajini, a kako je rekao, “rešavanje potanja Kosova i Metohije biće sve teže”.

Obratio se zapadnim silama koje su, po njegovim rečima licemerne i “što više negiraju da Kosovo ima sličnosti sa dešavanjima u Ukrajini, to on više vidi da ih to pitanje boli”.

Vučić je rekao da se tokom predstojeće zime mora izgraditi stabilnost energenata, da bude dovoljno hrane i da će propasti svi pokušaji destabilizacije tržišta.

Predsednik je nekoliko puta ponovio da je hitno formiranje vlade neophodno ne samo zbog energenata i finansijske stabilnosti, već i zbog obrazovanja izdravstva.

“Mora da se radi na većoj slobodi medija i vladavini prava”, rekao je Vučić.

Svečanom polaganju zakletve prisustvuju brojni gosti među kojima su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, patrijarh SPC Porfirije, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić.

Prisutni su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član predsedništva BIH Milorad Dodik, javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik generlaštaba Milan Mojsilović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i sudske vlasti.

Vučić je zakletvu položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takođe 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

Foto: Beta video printscreen

Želim da budem predsednik svih građana

Posle polaganja zakletve kojom je započeo drugi petogodišnji mandat, Vučić je u skupštini Srbije najavio da će započeti konsulatacije sa parlamentarnim strankama čim bude formiran novi saziv parlamenta izrazivši nadu da će u vladu biti uključeno što je više moguće pripadnika manjina.

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i novim čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu, ali to je već pitanje za njih”, rekao je Vučić nakon govora o teškoj situaciji koja je nastala zbog rata u Ukrajini.

Obraćajući se poslanicima i zvanicama, kazao je da će mu prioriteti u radu biti “mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivnaju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad”.

“Kompromisa ne sme biti, jedino želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da budem prvi po obavezama i poslednji po privilegijama”, rekao je Vučić i citirajući Konfučija istakao da “kompromis može da se pravi sa svim osim sa idealima”.

Vučić je rekao da su se preko Srbije “odvajkada ukrštali interesi” tuđih ambicija, da svet možda nikad više neće biti isti, ali da će Srbija nastaviti da radi “na opštu dobrobit “.

“Da stvari konkretizujem – svet pred našim očima se na dnevnom nivou dramatično menja. Napad na Ukrajinu je prekratnica u međunarodnim odnosima”, rekao je predsednik i dodao da je Rusija želela prekid dominacije zapada i sprečavanje širenja NATO-a, dok je zapad želeo očuvanje sopstvene prevlasti pozivajući na zaštitu međunarodnog prava.

“I tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno pravo, ali je takođe tačno da se to dogodilo desetinama puta u savremenom svetu te da su ključni protagonisti neretko bile zapadne sile”, ocenio je Vučić.

U svom govoru osvrnuo se na bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, a pomenuo je i razgovor “sa jednim velikim evropskim liderom” koji mu je rekao da velike zemlje ne priznaju da su pogrešile, a da su “suze kajanja predviđene za male zemlje”.

Ne precizirajući o kome je reč, predsednik je istakao da je prvi put čuo od zapadnih lidera da nisu “najsrećniji svime što su činili u prošlosti”.

Zapad je pitao da li zaista očekuju da se Srbija snažno opredeli protiv Ruske federacije i zamolio predstavnike zapada “da budu malo fer”.

Predsednik Srbije više puta je ponovio da je formiranje nove vlade od presudnog značaja imajući u vidu tešku situaciju, naročito kada je reč o Kosovu, a najavio je da treba u budućnosti raditi na vladavini prava, energetivci, zdravstvu, dualnom obrazovanju i suštinskim reformama.

Na kraju, predsednik je zahvalio svojoj porodici, najavio da će i narednih pet godina biti teško i završio rečima Rebeke Vest “Bože daj mi da se držim srpski”.

Posle nekoliko aplauza i čestitiki, sednica je zaključena, a u holu skupštine počeo je koktel za zvanice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x