Vučić: Vratio sam zakon o eksproprijaciji Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO
Podelite vest

Predsednik države Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je u 17.30 doneo i potpisao odluku o vraćanju Narodnoj skupštini izglasanog Zakona o eksproprijaciji na ponovno odlučivanje.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je u zakonu dosta problematičnih mesta i da “zakon ne uređuje određenu oblast na odgovarajući način”, što mu, u skladu sa zakonom, omogućuje da ovakvu odluku donese.

“Neki ministri imaju maniju da se mešaju u sve pa je donet ovakav zakon. Nije im namera bila bilo šta sa Rio Tintom, nego da budu još važniji i reše probleme koje imaju na brži način”, rekao je Vučić, na konferenciji za novinare.

On je rekao da kod donošenja zakona nije održana javna rasprava uz “čudno obrazloženje da je kovid”, kao i da su predviđeni nefer rokovi za žalbu građana kojima se eksproprijacijom zahvata zemljište ili objekat.

“Imamo dosta problema kod eksproprijacije jer se uvek traži dinar više, mnogo para je dala država. Kad bi se to znalo možda bi kod nekih bilo i drugačije mišljenje”, rekao je Vučić.

On je rekao da je mnogo urađeno na izgradnji puteva i da je ponosan, ali da je moglo bolje da nije bilo “aljkavosti i birokarskih problema kod eksproprijacije što je usporavalo radove”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je kompanija Rio Tinto koja sprovodi istražne radnje u okolini Loznice tražila da jaloviše budućeg rudnika preseli u najplodniji deo Jadra i da on smatra da ne treba da se ispuni taj zahtev.

“Zbog smanjenja troškova jedne inostrane kompanije nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je bilo predvidjeno prvobitnim planom”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da zbog mira stranovnika u mestima u okolini Loznice koja bi bila pogodjena otvaranjem rudnika litijuma, mora da im kaže “mi smo na vašoj strani i bićemo zajedno sa vama dok ne vidimo šta nam je najbolje da činimo”.

Najavio je osnivanje zelenog fonda za zapadnu Srbiju čijim će sredstvima, pored resornog ministarstva, raspolagati i gradjani tog dela zemlje.

__________________

Danas popodne Vlada Srbije donela je odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini vratio na odlučivanje predsednik države Aleksandar Vučić.

Kako je saopšteno iz Vlade, napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti – učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na današnjoj sednici je predloženo Narodnoj skupštini da izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade, ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

_____________________

Dačić: Ne može vlada da povuče zakon, čekamo odluku predsednika

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je na kraju današnje sednice da vlada Srbije ne može da povuče zakon koji je usvojila skupštine.

“Povodom vesti da je vlada povukla zakon o eksproprijaciji, moram da podsetim da vlada ne može da povuče zakon koji je usvojila skupština. Mi čekamo odluku predsednika Srbije, da li će zakon potpisati ili neće i to je jasna ustavna procedura” rekao je Dačić i poručio poslanicima i javnosti da će o daljim potezima biti obavešteni.

Nakon toga poslanici su usvojili set zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru kojima se rok za početak primene sistemskog zakona u toj oblasti pomera za početak 2025. godine.

Usvojene su izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama, o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava, i službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o patentima, i potvrdili sporazum vlada Srbije i Mongolije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Poslanici su dali i državne garancije u korist Banke Intesa i Rajfajzen banke po zaduženju Javnog preduzeća “Srbijagas”, po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda, ukupne vrednosti 40 miliona evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x