Vučić sa direktorom Centra Simon Vizental o memorijalnom kompleksu na Starom sajmištu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa direktorom Centra “Simon Vizental” Efraimom Zurofom o projektu podizanja memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu u Novom Beogradu, koji bi bio posvećen žrtvama nacističkog režima po ugledu na Jad Vašem u Jerusalimu.

Predsednik je zahvalio Zurofu na “doslednoj i neumornoj borbi i predanom radu na rasvetljavanju zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu”, kao i na tome što se sa “ogromnom posvećenošću i dalje bori za jasnu osudu ustaških zločina”, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Naglasio je da se tom borbom daje “nemerljiv doprinos pravdi koju žrtve zaslužuju, ali i sprečavaju opasne pojave istorijskog revizionizma koje su sve vidljivije”.

“Ugled Vaše institucije i Vas lično doprinosi ozbiljnijem sagledavanju istorijskih činjenica i opreznijem nastupu onih koji neprestano rade na umanjivanju, čak i negiranju stradanja srpskog naroda”, istakao je Vučić i istakao da je Zurofu zahvalio na “snažnoj argumentovanoj reakciji” nakon zabrane da poseti spomen-kompleks u Jasenovcu.

Istakao je da je Srbija, kao i uvek, odlučna u borbi protiv antisemitizma, što je do sada u više navrata pokazala na konkretan način, ne samo time što je bila prva zemlja koja je donela Zakon o restituciji, odnosno povratu imovine jevrejskim porodicama, već i pokretanjem niza inicijativa i projekata u cilju očuvanja sveobuhvatnog sećanja na žrtve nacizma, stoji u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x