Vujović o Rio Tintu: Još nemamo studiju o uticaju na životnu sredinu, a već pričamo da ne valja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ekologija.gov.rs/
Podelite vest

Irena Vujović izjavila je danas da se još ne zna da li bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto imao negativan uticaj na životnu sredinu, jer procena uticaja još nije gotova, pa, kako je rekla, ta tema ne treba da se politizuje i da se tako građani zastrašuju.

“Još ništa ne znamo, a već pričamo da ne valja, dok oni koji blokiraju auto-puteve, prodaju svoju zemlju Rio Tintu za basnoslovne sume”, rekla je Vujović za TV Prva.

Ona je kazala da će procenu studije uticaja na životnu sredinu raditi Rio Tinto, kao i da će tu procenu onda proveravati i oceniti resorno ministarstvo.

“Oni (Rio Tinto) angažuju stručnjake i sačine studiju i tada predaju resornom ministarstvu koje onda to proverava i daje ocenu. To je zakonska procedura”, objasnila je ministarka.

Ona je dodala da će u oceni te studije učestvovati i javnost, odnosno da će građani moći da daju sugestije.

“Rok za predaju studije je godinu dana od trenutka kada Rio Tinto dobije rešenje i kada ono postane pravosnažno. Dakle, još godinu, godinu i po”, rekla je ona.

Kada je reč o aerozagađenju, ministarka je istakla da situacija “nije sjajna” i ponovila da građani i mediji treba da koriste zvanične stranice za ocenu zagađenja.

“To su stranice Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje, naravno da nije sjajna situacija, ali radimo intenzivno na tome da popravimo aerozagađenje u Srbiji”, rekla je Vujović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x