WWF na Međunarodni dan mladih predstavio umetničku instalaciju posvećenu klimatskim promenama (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Mladi umetnici iz Beograda i Svetska organizavija za zaštitu prirode (WWF) predstavili su u Botaničkoj bašti “Jevremovac” umetničku instalaciju posvećenu klimatskim promenama, saopštio je WWF.

Umetničku instalaciju osmislili su i napravili mladi umetnici i klimatski aktivisti iz Beograda u saradnji sa WWF-om kako bi, povodom Međunarodnog dana mladih, poslali poruku o ozbiljnosti i potencijalno katastrofalnim posledicama klimatske krize.

Instalacija “Budućnost kakva nas čeka? / Budućnost kakvu želimo!” ima formu tunela koji korišćenjem optičke varke u zavisnosti od ugla gledanja prikazuje vizije budućnosti klimatske katastrofe, ali i zelene, održivije budućnosti.

Kako je naveo WWF, ovo delo upozorava na budućnost “ukoliko se ne deluje odmah i zajedno” i pokazuje i kako gradovi budućnosti mogu izgledati ukoliko se zajedničkim snagama radi na rešenjima.

Posetioci Botaničke bašte će tokom sledeće nedelje moći da vide kako umetnici oslikavaju instalaciju.

“Koristimo efekat optičke iluzije kako bismo pokazali dve verzije budućnosti, ali i ilustrovali kako budućnost zavisi od naše perspektive – naše gledanje na stvari, i naše delanje danas odlučiće da li ćemo imati budućnost kakvu želimo. Ovakve kampanje su šansa i za nas koji se ne bavimo naukom da doprinesemo svojim veštinama, da i sami naučimo više, ali i inspirišemo naše vršnjake, jer se pitanja klimatske krize tiču svih nas”, rekla je glavna umetnica i dizajnerka instalacije Ema Mladenović, navedeno je u saopštenju.

Instalacija je delo petoro mladih umetnika među kojima su Marta Svjetlošak, Petar Marković i Ana Jovanović, na čelu sa umetnicom i dizajnerkom Emom Mladenović i arhitektom i projektantom instalacije Pavlom Jovanovićem.

Ideja i poruke instalacije nastale su u okviru programa WWF-a posvećenog mobilizaciji i osnaživanju mladih u borbi protiv klimatskih promena. Učesnici projekata WWF-a učestvovali su od početka u procesu ideacije vizuala i planiranja događaja.

“Mladi ljudi iznova dokazuju da imaju sposobnost da budu moćni lideri i nosioci promena. Izuzetno su sposobni, otporni i kreativni u pronalaženju i iniciranju rešenja za hitne ekološke probleme. WWF u mladima traži partnere za zajedničko kreiranje i sprovođenje aktivnosti jer zaštita prirode mora biti inkluzivna. Oni nisu samo ciljna grupa već ko-kreatori i važni saveznici u rešenjima koja su okrenuta i ka prirodi i ka ljudima”, rekla je predstavnica WWF-a Mina Mirić.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je međugeneracijska solidarnost, a kako su naveli iz WWF-a, izložbom se šalje poruka da je priroda sve ugroženija i da je odgovornost za zdravlje planete zajedničko pitanje koje se tiče svih i zahteva doprinos svih generacija.

Instalacija će biti dovršena u narednim danima, a u Botaničkoj bašti će ostati do septembra.

U cilju dugoročne i održive saradnje sa mladima širom Srbije, WWF je ovim povodom objavio i svoju novu internet stranicu posvećenu mladima mladi.wwfadria.org koji na jednom mestu objedinjuje sve WWF-ove omladinske projekte, ali i mnogobrojne resurse za mlade ekološke aktiviste.

“Cilj saradnje mladih i WWF-a jeste uključivanje mladih kao pojedinaca, podsticanje i osnaživanje njihovih veština i sposobnosti i pružanje prilika svakoj mladoj osobi da doprinese zaštiti prirode, a za sve one koji to žele, sada postoji direktna digitalna adresa na koju mogu da se obrate”, saopštio je WWF.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x