Za tri godine objavljeno više od 36.000 naslova o nasilju nad ženama u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

U periodu od 2019. do 2021. godine u srpskim medijima je objavljeno više od 36.000 naslova o nasilju prema ženama, rečeno je danas na predstavljanju analize koju je sprovela grupa “Novinarke protiv nasilja”.

Predstavnica ove grupe Sanja Pavlović je na konferenciji za novinare u Medija centru rekla da je u posmatranom periodu najviše objava u medijima o nasilju nad ženama bilo 2021. godine, a najmanje u “pandemijskoj” 2020. godini.

“Postoji trend da o nasilju prema ženama najčešće izveštavaju onlajn portali, koji su imali preko 60 odsto takvih objava u odnosu na štampu, televiziju i radio koji nisu prelazili deset odsto objava. O nasilju prema ženama najčešće se govori kroz konkretne slučajeve, u 70 posto svih objava, a mnogo redje se govori o fenomenu nasilja prema ženama”, kazala je Pavlović.

Ona je navela da se najviše izveštavalo o fizičkom i seksualnom nasilju nad ženama, a da su mediji najčešće kršili etička pravila otkrivanjem identiteta žrtava ili članova porodice.

Predstavnica grupe “Novinarke protiv nasilja” Jovana Gligorijević je istakla kao negativan primer to što se o nekim slučajevima nasilja u porodici piše na stranicama “šou biznis i zabava”, jer su žrtve bile poznate ličnosti.

Gligorijević je navela da takvo izveštavanje o nasilju prema ženama obeshrabruje žrtve da nasilje prijave jer na primeru poznatih ličnosti vide da je “njoj već unapred presudjeno da je ona kriva što je dobila batine”.

Ona je navela i da postoji fenomen da žene koje se obraćaju medijima zbog nasilja koje trpe od muškaraca “ne mogu da se saberu” i da tek iz drugog ili trećeg pokušaja uspevaju da ispričaju svoj problem, dok muškarci, kada se obraćaju zbog nasilja u porodici, nastupaju metodično i uz dokaze, kao što je slučaj s kraja prošle godine u Leskovcu, gde je muž medijima podelio snimke video nadzora na kojima se vidi kako žena tuče decu.

Grupa “Novinarke protiv nasilja” je svoju analizu sprovela uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x