Zamrznute cene osnovnih životnih namirnica, građani se pitaju “šta posle”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Uredbom Vlade Republike Srbije zamrznute su cene kristal šećera, brašna tipa 400, svinjskog mesa, mleka sa 2,8 mlečne masti i suncokretovog ulja na nivo od 15. novembra.  Uredba je doneta je na rok od 60 dana, međutim građani kojima su ovogodišnja poskupljenja bila žestok udar na životni standard nespokojni su šta će se desiti sa cenama nakon isteka tog roka, a boje se i nestašice ovih prozvoda. Ekonomisti ovu uredbu smatraju “lošom vesti”.

Od početka kalendarske godine poskupele su mnoge namirnice što se nepovoljno odrazilo na životni standard građana, posebno onih sa najnižim platama i penzijama. Početkom godine suncokretovo ulje se u maloprodaji moglo naći i po ceni od 80 dinara, danas je ta cena više nego duplirana, isto se desilo i sa cenom svinjskog mesa.

Penzioner iz Niša B.R. za Srbija Vesti kaže da mu je kupovina postala “svakodnevni stres”, jer nema proizvoda koji nisu poskupeli u proseku od 50 do 100 procenata.

“Primoran sam da zbog male penzije svakodnevno obilazim markete u potrazi za jeftinijim proizvodima i onima koji su na akciji. Vredi, jer se cene u prodavnicama razlikuju po 20, pa čak i 50 dinara. Na mesečnom nivou to je za mene dobra ušteda, mada sve teže sastavljam kraj s krajem”, ističe.

Cena mleka 2,8 mlečne masti kreće se od 65,90 do 107,90 dinara, u zavisnosti od proizvođača, dok cena suncokretovog ulja varira od 187,99, 189,99 do 192,99 dinara. Cena kristal šećera u pakovanju od 1 kilograma je 79,90, 87,99, 89,90, a u jednom od marketa 92,90 odnosno 93,90 dinara. Razlika između najniže i najviše cene je oko 14 dinara po kilogramu.

Iako se odgajivači svinja konstantno žale na otkupnu cenu mesa, cena ove životne namirnice dostigla je vrtoglavu cenu od 499, 599 koja se kreće i do 662,99 dinara za kilogram.

Litar suncokretovog ulja košta od 187,99, 189,90 do 205,99 dinara, pa je razlika između najjeftinijeg i najskupljeg oko 9 dinara.

Oscilacije u ceni ima i brašno tipa 400, čija se cena kreće od 61,99, 66,90, 71,99, 72,99 do 74,99 za jedan kilogram.

Iako je Vlada Srbije obavezala proizvođače  da u periodu od dva meseca nastave sa isporukom iste količine ovih proizvoda kao u poslednjih 12 meseci, građani se boje nestašica i redova u prodavnicima, mada su marketi dva dana nakon donošenja ove odluke dobro snabdeveni.

“Moguće se nestašice, sada je još rano, uredba je tek doneta. Nažalost, nemam toliko novca da bih pravio zalihe. Ne sumnjam da će oni koji imaju upravo to uraditi”, istakao je B.R.

Ekonomsti, s druge strane, uredbu Vlade komentarišu kao “lošu vest”, jer kontrolu cena smatraju poslednjom stvari koju treba raditi u ekonomskoj politici. Kada cene rastu, to se dešava zbog poremećenih odnosa ponude i potražnje, pa je jedini normalan način da se cene uspostave na ravnotežnom nivou, ocena je struke.

Najveći strah građana se ipak odnosi na oročeno zamrzavanje cena na 60 dana što se u velikoj meri poklapa sa izborima u Srbiji koji su zakazani za 3. april 2022. godine.

“U februaru će penzioneri dobiti i po 20.000 dinara pa će to malo podići standard, ali šta će biti posle izbora je pitanje koje me životno interesuje. Očekujem vrlo tešku 2022. godinu”, ocenio je ovaj niški penzioner.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x