Zaštita životne sredine visoko na lestvici prioriteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: https://www.srbija.gov.rs/
Podelite vest

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović predsedavala je danas prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene, čiji je zadatak da se bavi smanjenjem uticaja klimatskih promena kao globalne pretnje čije posledice osećaju i građani Srbije.

Vujović je navela da su u aktivnosti ovog radnog tela Vlade uključeni predstavnici ministarstava, akademska zajednica, civilni sektor i stručnjaci kako bi se kroz dijalog svih strana dolazilo do najboljih rešenja.

Ona je istakla da je zaštita životne sredine i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije.

Ministarka je napomenula da je prvi značajan korak napravljen u martu usvajanjem Zakona o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi.

Kako bismo sa Ministarstvom rudarstva i energetike usaglasili donošenje strateških dokumenata u oblasti klimatskih promena, Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je izradu Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji, objasnila je ona.

Očekujem da ćemo zajedničkim snagama ubrzati izradu i usvajanje svih važnih dokumenata i da će to biti moguće pre planiranog roka, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, radi se na izradi Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će identifikovati sektore na koje klimatske promene najviše utiču, kao i mere za najranjivije sektore.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, podržava i izradu više lokalnih planova prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

Ministarka je naglasila da je, kada je reč o klimatskim promenama, naša zemlja aktivna na više polja, da će sutra biti održan Dijalog o klimatskim promenama, a da će Srbija u novembru kopredsedavati na 26. konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu.

Naša vizija je da Srbija bude konkurentna i resursno efikasna ekonomija koja građanima omogućava nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu. U narednom periodu bićemo još aktivniji kako bismo dostigli taj cilj, poručila je Vujović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x