Zaštitnik građana nije dobio pritužbe o pritiscima na albansku porodicu iz Bora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Povodom saopštenja Vlaške narodne stranke iz Bora koje su juče preneli srpski mediji, oglasio se zaštitnik građana Zoran Pašalić sa tvrdnjom da na adresu ove institucije nije stigla nikakva pritužba o ovom slučaju. Kako su juče pisale Srbija Vesti reč je o albanskoj porodici iz Bora koja je proteklih dana izložena raznim pritiscima po nacionalnoj osnovi.

U tekstu “Pretnje na nacionalnoj osnovi u Boru bez reakcije zaštitnika građana i državnih institucija”, Vlaška narodna stranka (VNS) iz Bora izrazila je zabrinutost povodom incidenta na etničkoj osnovi prema porodici albanske nacionalosti koja treću generaciju živi u tom gradu. Kako su naveli iz te stranke, građanin Bora A.Z. i njegova porodica uznemiravani su poslednjih dana više puta na nacionalnoj osnovi. Na vratima njegovog stana ispisane su uvredljive poruke, a u poštansko sanduče su mu ubačena preteća pisma da se isele iz Bora. U međuvremenu su im nepoznate osobe bacile kamen u prozor, a jedno vreme policija im je pružala 24 časa zaštite.

„U Boru živi više od 20 etničkih manjina. Značajnih etničkih probelma do sada nije bilo čime se Bor može ponositi kao skladna multietnička sredina. Poslednji dogadjaji, medjutim prete da ugroze ovo stanje“, ocenio je lider VNS Predrag Balašević.

Vlaška narodna stranka ocenila je u jučerašnjem saopštenju da su takvi incidenti neprihvatljivi i zatražila od nadležnih organa odlučnu reakciju.

Zaštitnik građana apelovao je danas na sve aktere na političkoj sceni u Republici Srbiji da u okviru svojih aktivnosti ne koriste ime i ugled Zaštitnika građana kao nezavisne državne institucije i da u javnost iznose isključivo proverene informacije i podatke kako ne bi dovodili građane u zabludu.

„Zaštitnik građana nije dobio pritužbu porodice iz Bora za koju su mediji izvestili da je meta napada na nacionalnoj osnovi i da je po tom pitanju izostala reakcija ove institucije, iako drugačije u svom saopštenju za javnost tvrdi Vlaška narodna stranka“, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

„Zaštitnik građana je nezavisna državna institucija koja se bavi zaštitom ljudskih prava kroz kontrolu rada organa uprave. Iz medija smo upoznati sa problemima koje ima porodica iz Bora, kao i sa činjenicom da je slučaj prijavljen MUP-u koji je preduzeo aktivnosti u ovom slučaju“, naveo je Pašalić.

Pašalić je rekao da Zaštitnik građana u svom radu posebnu pažnju posvećuje zaštiti prava osetljivih društvenih grupa, u koja spadaju i prava pripadnika nacionalnih manjina, i naveo da će ova institucija nastaviti da prati ceo slučaj i dalje postupanje MUP-a.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x