Zelenović: Šabac je model koji može promeniti Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Na aprilske izbore Nebojša Zelenović, predsednik stranke “Zajedno za Srbiju” i platforme “Akcija” nastupa zajedno sa oko 60 udruženja građana u koaliciji MORAMO, gde će biti nosilac liste. Višegodišnji gradonačelnik Šapca za Srbija vesti kaže da je iskoračio ka nacionalnom nivou, jer mu je to omogućila “pozicija nekog ko je dobro radio u svom gradu”.

Nebojša Zelenović je Demokratsku stranku napustio 2013. godine, kaže da je tada jedan broj članova izbačen zato što u tom trenutku ta stranka nije bila mesto gde “leži demokratija”.

“Mi smo odlučili da krenemo svojim putem, u međuvremenu sam postao predsednik stranke (Zajedno za Srbiju) i gradonačelnik Šapca i u mom gradu počeo da sprovodim novu politiku i uvodim nove stvari za srpske prilike. Iz toga je proizašao niz vrlo različitih, lokalnih projekata na kojima smo vežbali da li je moguće sprovesti direktnu demokratiju u jednom gradu, rešiti infrastrukturne probleme, prečišćavanje otpadnih voda, reciklažu smeća, urbanistički promeniti Šabac da liči na evropski grad. I sad kažem – moguće je. Sve zahvaljujući timu ljudi koji sam predvodio, jer su bili stručnjaci u svojim oblastima. Mi smo za pet godina promenili Šabac koji je bio grad koji se najbrže razvija u Srbiji”.

Zelenović ističe da je za pet godina izgrađena idustrijska zona u koju su došle 32 strane fabrike, a posao našlo 13.000 ljudi. To je urađeno bez jednog dinara subvencija.

“Ako je moglo da se uradi u jednom malom Šapcu, može bilo gde u Srbiji, u Nišu, Leskovcu ili Vranju”, kazao je Zelenović za Srbija vesti.

Sa pozicije nekoga ko je već dobro radio u svom gradu, bilo je lako iskoričati na “nacionalni nivo”, naći lokalne partnere i formirati grupaciju koja će imati zajednički cilj – “ponuda rešenja za nagomilane probleme u svakoj lokalnoj sredini”.

Za vreme dok je bio gradonačelnik Šapca, Zelenović ističe da je imao opstrukciju republičkih vlasti “svake vrste”. Kaže da je bilo teško voditi grad i ubeđivati građane da ne treba da pate zato što nisu glasali za SNS.

” To je bila poruka vlasti građanima. Kada ne glasate za Vučića i SNS, bićete kažnjeni. Moj zadatak je bio da te opstrukcije neutralizujem. Nama se godišnje iz budžeta uzimalo preko 5 miliona evra, toliko je transfer iz republike bio manji. Nismo mogli da uređujemo regionalne puteve, kanalsku mrežu jer su nam pretile poplave. Sve nam je to dosta vezivalo ruke. ali obzirom na to da smo napraivli dobar poslovni ambijent i došle domaće  i strane kompanije, uspeli smo da nadoknadimo tu rupu u budžetu i ušli u jedna snažan investicioni ciklus od preko 12 miliona evra, što smo investirali u infrastrukturu. To pokazuje da gradovi mogu, kada se pametno upravlja, da budu potpuno nezavisni u radu”, objasnio je.

Zelenović dodaje da stranka  “Zajedno za Srbiju” nije nikoga partijski zaposlila, što je uticao na uštedu od oko 5 miliona evra na godišnjem nivou.

“Nismo zapošljavali stranačke vojnike, već ljude koji su pružali usluge građanima. To je unapredilo ceo sistem, kao i niz novih modela preko kojih su građani mogli da prate sve šta se dešava u gradu za šta smo i dobili nagradu kao najtransparentniji grad. Omogućili smo građanima da počnu neposredno da troše svoj novac. Jedini smo u Srbiji koji su sproveli direktnu demokratiju do kraja”, rekao je Zelenović.

Svake godine je u Šapcu organizovan referendum na kome su se građani preko mesnih kancelarija izjašnjavali šta su potrebe njihovih sredina, kvartova, što je po Zelenovićevim rečima promenilo energiju i ubrzalo grad.

“To je model koji može da promeni Srbiju. Kada otvorite prostor, uključite ljude i date im nadležnosti u okviru kojih mogu da odlučuju, prvenstveno o trošenju javnog novca, videćete kako građani mogu dobro da odlučuju”, zaključio je Zelenović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x