Ziđin: Na planini Starici pretučen radnik i zapaljena oprema vredna pola miliona evra. Aktivisti tvrde da NISU bili tada u kampu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)
Podelite vest

Kineska kompanija Ziđin (Serbia ZiJin Copper) saopštila je danas da je na planini Starica “grupa kampera” pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra.

U saopštenju su naveli i da je do tog incedenta došlo prošle noći, oko 23.00 sata, u reonu Severnog Revira i da očekuju brzu reakciju nadležnih.

“Grupa kampera, koja navodno štiti planinu Staricu od miniranja i tvrdi da brine o životnoj sredini, nanela je telesne povrede zaposlenom u kompaniji RBM i zapalila bušilicu marke Epiroc, vrednosti 520.000 evra”, dodala je kompanija.

Naveli su da je povređeni radnik upravljao bušilicom koja je zapaljena i da je dao iskaz policiji.

Preneli su da je on u tom iskazu naveo da su ga napale tri maskirane muške osobe, u crnim kapuljačama i maskama preko lica, koje su imale samo proreze za oči.

Dodaje se da se u tom iskazu navodi da su oni “bili naoružani metalnom cevi, upaljenim brenerom i pištoljem”.

“Zahtevali su od njega da napusti kabinu bušilice, nakon čega su mu zadali nekoliko udaraca i zastrašivali ga upaljenim brenerom”, piše u saopštenju.

Dodali su i da je  “posle zadobijanja povreda, povređen i uplašen radnik  pobegao”.

“Ovo je još jedan vandalski čin, u nizu mnogih koji su mu prethodili, a koji stvaraju dodatnu napetost i strah i zaposlenih u kompaniji Serbia ZiJin Copper, i stanovnika Majdanpeka”, ocenjue se u saopštenju.

Naveli su da su već obaveštavala javnost o šteti koju trpe, o uništavanju opreme, ugroženoj bezbednosti zaposlenih i onemogućavanju radnog procesa na ovoj lokaciji.

Kompanija je navela i da, “nakon što je slučaj prijavila nadležnim organima, očekujuju njihovu brzu reakciju, kako bi se”, kako su ukazali, sprečila dalja eskalacija vandalskih napada na imovinu i zaposlene.

Traže i da se “detaljno ispita ko ohrabruje ovakve poteze kampera na Starici”, koji su, kako su naveli, zapravo, krivična dela.


Irena Barbulović za Danas: Aktivisti noćas nisu bili na planini Starici

Aktivisti koji na planini Starica tri meseca “kampuju” čuvajući je od miniranja su naveli da noćas nisu bili na toj planini i da ne znaju ko je zapalio mašinu kineske kompanije Zidjin, objavio je Danas.

List je na svom sajatu, pozivajući se na aktiviste, naveo su oni u subotu, kao i nekoliko večeri unazad, oko 20.00 napustili kamp.

“Mi već nekoliko noći unazad nismo na Starici i ne noćimo u kampu jer tokom noći nema miniranja, a na Starici smo samo da bi sprečili miniranje”, rekla je aktivistkinja Irena Barbulović

Kazala je da oni ne znaju ko je zapalio mašinu Ziđina, i da ne znaju ni ko je razrušio njihov kamp.

“Možemo da naslućujemo i pretpostavljamo ko bi to mogao biti, ali nikog ne možemo i nećemo da optužimo – neka policija radi svoj posao”, rekla je Barbulović.

Aktivist Mladen Vladić je kazao da su aktivisti, kada su u nedelju pre podne došli u kamap, videli razbacane stvari i uništen kamp.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x