Zimski uspon na vrh Golemi Stol

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 24.januara 2021.godine, zimski uspon na vrh Golemi Stol, visok 1239 metara, na Stolskoj planini, u okolini Babušnice. Golemi Stol naziva se i “Olimp Babušnice”, i najaktraktivniji je, po izgledu i obliku, vrh na području opštine Babušnica i Lužničke kotline, i jedan je od najupečatljivijih u Srbiji. Kao što i njegov naziv govori, vrh je u obliku trpeze – “stola”, i simbolom Lužnice smatraju ga svi Lužničani – i oni koji i dalje žive u Lužničkom kraju, i oni koji žive širom Srbije i sveta.
Stolska planina prostire se u pravcu sever-jug, od Šljivovičke planine do planine Ruj, od sela Gornji Striževac do Zvonačke Banje. Izuzetno je atraktivna i kada se posmatra, a kamoli kada se u nju zađe i dožive sadržaji koje ova planina pruža. Njen najviši vrh je Rnjos (1274 m), iznad sela Studena, a najpoznatiji i najatrakvniji vrh je naravno Golemi Stol. Golemi Stol može se uočiti sa mnogih tačaka na jugu Srbije, baš zbog svog oblika, iako na jugu Srbije ima i znatno viših vrhova.

Na predstojećoj akciji Planinarskog društva “Preslap”, zimski uspon na Golemi Stol obaviće se iz sela Stol. Do vrha i nazad do sela Stol treba ukupno prevaliti 12 kilometara. U zavisnosti od vremenskih uslova, postoji mogućnost da se u povratku izvrši i uspon na vrh Mali Stol (954 m).

The gallery was not found!

Uspon na Golemi Stol deli se u tri etape. Do ulaska u šumu, staza je široka i ravnomernog nagiba. U drugoj trećini uspona, treba savladati strme deonice kroz šumu, na severoistočnim padinama Golemog Stola. Pri vrhu, staza opet postaje blaža. Ukoliko vreme bude lepo i sunčano, sa Golemog Stola videće se pola Srbije, a svakako i sve planine na jugu Srbije.

Silazak sa Golemog Stola odvija se istom trasom, koja je prohodna i po snegu.

Po povratku u selo Stol, predviđen je obilazak još jedne atrakcije – divovskih američkih sekvoja, zasađenih u selu Stol pre 40-tak godina.

Zajedno sa Planinarskim društvom “Preslap”, vrh Golemi Stol pohodiće i članovi Planinarskog kluba “Ruj 1706” iz Babušnice, koje će predvoditi filozof i književnik Saša Aranđelović.

Iz Niša, put sela Stol kreće se 24.januara u 7 sati sa parkinga kod tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1000 dinara.

Svi zainteresovani za ovu akciju, potrebno je da se prijave vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Branislav Todorović (telefon: 0637471655) i Milan Stojilković (telefon: 0652845090). Za učešće na akciji potrebna je kvalitetna planinrska obuća, poželjno je poneti štapove za hodanje, slojevito se obući, nositi kvalitetnu jaknu, kapu i rukavice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x