Zlatibor nikad traženiji! Smeštajni kapaciteti popunjeni 80%, očekuje se veći broj gostiju narednih nedelja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vidi Srbiju: Zlatibor
Podelite vest

Na Zlatnoj planini, kako je mnogi zovu, trenuto je popunjeno čak 80% smeštajnog kapaciteta a to predstavlja po proceni turističkih radnika oko 20 000 turista koji upravo borave u najposećenijem planinskom mestu u Srbiji.

“Zlatibor je trenutno za doček Nove godine i vikend koji je pred nama rasprodat. Mi očekujemo da narednih dana i nedelja broj turista naraste do čak 30.000 gostiju”, kaže za Vidi Srbiju Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Hotelijeri na Zlatiboru dobro su se pripremili za tekuću sezonu, kažu u TOZ-u  iako im je najnoviji talas pandemije koronavirusa dodatno otežao godinu na izmaku. Povećani rashodi opteretili su poslovanje, zbog propisa manje dozvoljenih ljudi u objektima nateralo je ugostitelje da prekrajaju ovogodišnji slabašnji budžet. Ipak statistika ide na ruku domaćinima na Zlatnoj planini.

“Verujemo da ce kapaciteti do kraja školskog raspusta i završetka skijaške sezone biti popunjeni i više od 80% a čim se sneg ustali i krene skijanje kapaciteti će se sigurno povećani i do 90%”, kaže direktor Turističke organizacije.

Hotel Idila Zlatibor

Prema rečima ugostitelja, nađe se još po neko slobodno mesto.

“Nije bila preterana potražnja za smeštaj za Novu godinu, poslednje sobe smo rasprodali u toku ove nedelje, Inače je ranijih godina bila praksa da se doček rasproda već u novembru, sada su gosti čekali poslednje dane da organizuju dolazak. Veliko interesovanje je za dane u januaru i to nas raduje. Mnoge sobe su davno bukirane a mi imamo još nešto od slobodnih soba”, kažu za Vidi Srbiju u Hotelu IDILA na Zlatiboru gde se tokom čitave godine traži soba više, zbog same pozicije hotela.

Iako je prvi sneg na Zlatiboru pao još 21. novembra još uvek nema dovoljno snega za ugodno skijanje. Pored DEPO karte JP Skijališta Srbije, kao odgovorno preduzeće, obezbedilo je korisnicima COVID garanciju za skijašku sezonu 2020/2021, koja podrazumeva povraćaj novčanih sredstava od neiskorišćenih ski dana u slučaju vanrednog zatvaranja skijališta zbog epidemiološke situacije.

“Očekujemo da skijaški centar proraditi od polovine januara. Za sada na Torniku radi samo žičara za panoramsko razgledanje”, kaže Živanović.

Prava poslastica za sve goste Zlatibora jeste puštanje u rad najduže žičare na svetu.

“Gold Gondola još uvek ne radi ali mi početak rada očekujemo naredne nedelje, poslednje pripreme su u toku i skoro da je samo pitanje sata kada će ona biti puštena. Njenom radu raduju se mnogi, najviše najmlađi”, rekao je uz osmeh direktor TOZ-a.

Vidi Srbiju: Zlatibor

Pored dobre hrane i odličnog domaćeg pića, trenutno na Zlatiboru jeste prava pomama za zimskim sportovima, jer poslednjih godina turisti traže da im domaćini ponude ili organizuju aktivan odmor koji je trend u svetskim turističkim centrima.

Pridržavanje propisanih preventivnih mera protiv širenja koronavirusa danas je navika svih, kako gostiju tako i ugostitelja. Marta meseca lane, nametnuta kao obaveza, preventiva danas jeste svakodnevi princip rada.

“Svi ugostitelji na Zlatiboru i okolini se striktno pridržavaju propisanih mera, a to sve podleže budnoj kontroli nadležnih institucija i organa”, kaže Živanović.

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor

Renoviranje samog centralnog Kraljevog trga i jezera prilično je uzburkalo javnost Srbije, komentari turista će na kraju da pokažu koliko su zadovoljni onim što danas vide.

“Kako se gostima dopada renovirani trg i jezero videćemo u narednom periodu. Sudeći po onome što sada čujemo i vidimo na objavama čitav ovaj novi koncept im se dopada”.

Zlatiborci ponosno ističu da je njihova planina najposećenija planina u Srbiji, to pokazuje i statistika godinama unazad. Kako se svakodnevno povećavaju smeštajni kapaciteti, ovaj trend biće sigurno nastavljen. Zlatibor odavno nije samo turističko mesto, on postaje grad.

“Siguran sam da će Zlatibor i ove sezone, još jednom pokazati sav svoj raskošni turistički kapacitet. Znam da ćemo svim gostima i prijateljima Zlatibora pružiti bezbedan odmor, što je danas najbitnije i još jednom dokazati zašto smo najposećenija planina u Srbiji”, ponosno završava za Vidi Srbiju Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x