19. godišnjica ubistva gardista na Topčideru, porodice ispred vojnog objekta ‘Karaš’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ispred vojnog objekta “Karaš” na Topčideru danas će članovi porodice obeležiti 19. godišnjicu pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su na tom mestu pronađeni mrtvi 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 2016. godine formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali, prema tvrdnjama advokata porodica ubijenih gardista, “vladina komisija nije ništa uradila”.

Porodice su se 2011. godine obratile i Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u novembru 2020. godine odlučio da odbaci tužbu protiv države Srbije, uz obrazloženje da “nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi”.

Presuda Suda u Strazburu doneta je posle razmatranja predstavke nakon što je domaći sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio vojnu istragu nakon stradanja gardista.

Povodom ubistva gardista, nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x