Meštani Čiflika pet godina nisu mogli do imanja, traže odštetu od Koridora Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Meštani belopalanačkog sela Čiflik već četiri godine na sudu  traže od „Koridora Srbije“ naknadu štete koju su pretrpeli tokom gradnje istočnog kraka Koridora 10 od Niša do Pirota. Tvrde da su im imanja uništena jer su se našla s druge strane nove trase puta i da nisu mogli da ih obrađuju punih pet  godina.

Pedeset hektara plodne zemlje nalazi se iza  nadvožnjaka, a nasuprot sela u kome žve. Čine ih njive, voćnjaci i vinogaradi. Problem je nastao 2013. godine sa izgradnjom Koridora 10 kada se jedini prolaz do njihovih imanja pretvorio u gradilište. Meštani kažu da do 2018. godine nisu mogli ni pešice, a kamoli poljoprivrednim mašinama da dođu na svoja imanja.

Sa druge strane puta našlo se i seosko groblje. Meštani Čiflika ističu da je prava sreća da u tom periodu niko nije preminuo, jer ne znaju kako bi ga sahranili.

“Bio je parastos i sestra i ja smo pošle na groblje. Prvo su nam radnici dali nihov čizme do kolena, jer je tu bilo jezero,  a onda nas bukvalno preneli do druge strane, tako i nazad. Kako je neko onda tu mogao da prođe traktorom”, pita se Angelina Andrejević, meštanka Čiflika.

Ona je ogorčena što je sa dolaskom novog puta izmeštena i autobuska stanica, pa sada do prvog stajališta moraju 2 km pešice.

” Da kupim šibicu, jer u selu više nema ni prodavnice, moram da platim 1000 dinara, toliko košta taksi u dva smera. Imam 70 godina i bolesna sam, ne mogu pešice 2 km do autobuskog stajališta”, ističe Andrejević.

Rajko Krstić je sa druge strane novog autoputa imao vinograd od koga je godišnje dobijao 4000 litara vina i od toga živeo. Kaže da je sada uništen, jer pet godina nije mogao da ga obrađuje. Isti problem imao je Ivan Stanimirović, koji živi u Nišu, ali je u ovom ataru imao nasledstvo od oca koje je čuvao i obrađivao.

” Sada i ja i svi koji su hteli da se vrate u Čiflik više nemaju razlog, jer je sve propalo. Posle pet godina koliko nismo mogli da obrađujemo, teško je sve vratiti u stanje kada je sve bilo pod konac”, kazao je Stanimirović.

Pravdu su potražili u Osnovnom sudu u Pirotu. Podneli su 22 tužbena zahteva protiv Koridora Srbije u kojima traže naknadu štetu koju su pretrpeli u toku izgradnje ovog kraka Koridora 10.

Osnovni sud u Pirotu je prihvatio dve tužbe i njima je isplaćena naknada.

Rajko Krstić
Foto: Srbija Vesti

“Onda je izvođač radova umešao svoje veštake koji su veštačili da smo mogli do svojih imanja. Preko pune linije autoputa, kroz potok koji se nalazi sa druge strane sela. Sud je prihvatao ta veštačenja, a naše tužbe su odbijene. Mi smo se žalili, Viši sud je vraćao na ponovno odlučivanje i tako smo se našli u začaranom krugu”, objašnjava Rajko Krstić.

Po njegovim rečima, naknade koje traže u tužbenim zahtevima nisu nenormalne visine i zavise od veličine parcele i zasada koji je bio na tom mestu, a kreću se od 100 do 500 hiljada dinara.

Da li su mogli do svojih imanja, ili ne, veštačenje  treba da uradi i Saobraćajni fakultet u Beogradu. Da li je stiglo do suda u Pirotu, pitaju se oni, a pitali smo i mi. Pitali smo i za obrazloženje o prihvatanju dva tužbena zahteva, a odbijanju 20. Do završetka teksta odgovori nisu stigli.

 

 

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x