Šekspirova tragedija na raskršću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti/Jelena Laništanin
Podelite vest

Predstavom „Magbet“ beogradskog Narodnog pozorišta sinoć je počeo četvrti Festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“ Narodnog pozorišta u Nišu koji je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović. U šest festivalskih dana publika će videti šest predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, BiH-Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije.

Ovogodišnji „Teatar na raskršću“ otvorio je sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, u ime ministarke Maje Gojković.

Razmenom kulturnog nasleđa, kreativnosti i umetničkog izraza ovaj jedinstveni festival neguje i produbljuje veze između zemalja sa ovog prostora kao i međusobno razumevanje. “Teatar na raskršću” od ove godine ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš.

„Veliko je zadovoljstvo da po četvrti put Grad Niš i Narodno pozorište imaju priliku da ugoste čitav niz velikih pozorišnih stvaralaca, velikih pozorišnih imena i da niška publika i čitav ovaj region imaju priliku da se upoznaju sa tim velikim pozorišnim predstavama“, rekao je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

Prema njegovim rečima, dodeljivanje statusa manifestacije ovom Festivalu u oblasti kulture od značaja za Grad Niš, dokaz je da Festival zaživeo i time dobio institucionalnu sigurnost.

Večeras, 5. septembra biće odigrano delo „Škrtac“ J. B. P. Molijea, u režiji Dore Ružđak Podolski, Satiričkog kazališta Кerempuh iz Zagreba.

Predstava niškog teatra „Noćna frajla“ Aleksandra Popovića, a u režiji Branislava Mićunovića, na repertoaru je 6. septembra, dok će 7. septembra biti odigrana predstava JU Narodnog pozorišta Republike Srpske „Gospođica“ u režiji i adaptaciji Đurđe Tešić.

Pete festivalske večeri na repertoaru je predstava „Pokojnik“ u režiji Egona Savina Crnogorskog narodnog pozorišta, a 9. septembra „Lepa Vida“ u režiji Marjana Nećaka i u koprodukciji Gledališta Koper iz Slovenije i Slovenskog stalnog gledališča Trst iz Italije.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Na zatvaranju Festivala 10. septembra, publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu Đovani Bokača, DEКAMERON, režija Dejan Projkovski, koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora, Кulturni centar Bar – Festival Barski ljetopis, Crna Gora i Narodno pozorište Niš, Srbija, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Nakon toga, svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x