70. Martovski festival-razgovori u susret jubileju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

U ponedeljak, 27. februara od 19 sati u Klubu Doma omladine Beograd održaće se tribina “Osvrt na prošlost i pogled u budućnost”, u susret najstarijem festivalu dokumentarng filma u Srbiji, 70. Martovskom festivalu.

Na tribini učestvuju reditelj Milan Knežević, predsednik UFUS-a; reditelj Dragomir Zupanc; prof. Radenko Ranković; prof. Nikola Lorencin

Domaćini tribine su Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda

Dom omladine Beograda kao izvršni producent Martovskog filmskog festivala nastavlja seriju tribina pod nazivom “70. MARTOVSKI FESTIVAL: RAZGOVORI U SUSRET JUBILEJU”.

U ponedeljak, 27. febuara na trećoj tribini biće više reči o potrebi većeg uključivanja akademija iz Srbije i regiona, da li je moguće napraviti posebnu selekciju studentskog filma i da li bi to ugrozilo kategoriju domaćeg kratkometražnog igranog filma, kao i o svim drugim pitanjima od značaja za budućnost Martovskog festivala.

Na prvoj tribini, održanoj 27. decembra prošle godine, konstatovano je da su se izmenile društvene okolnosti u kojima je Martovski festival bio jedan od vodećih u kulturnom životu nekadašnje Jugoslavije. Ocena je filmskih profesionalaca da treba, pre svega, insistirati na “kratkom metru”, ali ne i na dugometražnim dokumentarnim filmovima i pokušati da se Martovski festival kao međunarodni festival kratkometražnog filma nametne tom koncepcijom, kako u regionu, tako i mnogo šire. Takođe, treba naći načina da se festival približi mladima, ali i da im se kroz kombinovane filmske slotove, servira ponešto i od klasičnih vrednosti dokumentaristike, što oni ne bi samoinicijativno bili u prilici da  odgledaju. Jubilej od 70 godina je prava prilika za to.

Na drugoj tribini, održanoj 30. januara ove godine težište je bilo na priči o eksperimentalnom filmu i video artu, za koje je rečeno da je Martovski festival dobro mesto za njihovu promociju i da su oni u poslednjoj deceniji dobili na značaju i ušli u glavne tokove filmskog izražavanja i da su zaslužili mesto koje imaju na ovom fsetivalu. Rečeno je da ovu vrstu filma treba približiti širem krugu ljubitelja filma, da eksperimentalni filmovi i video art treba da budu prisutniji u prostoru festivala, na manjim monitorima, u holu, u galerijama i na dodatnim projekcijama.

U razgovore povodom jubileja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma uključena su reprezentativna filmska udruženja i njihovi eminentni članovi koji iznose svoje viđenje prošlosti Martovskog, kao i predloge za stvaranje nove vizije u budućnosti našeg zajedničkog festivala.

Cilj ovog ciklusa tribina je da upozna širu javnost i da podseti užu stručnu zajednicu na važnost Martovskog, u svetlu predstojećeg velikog jubileja. Pored toga, cilj ovog ciklusa razgovora je i da pokrene sve one filmske teme koje su ponekad i na ovako velikim i značajnim festivalima zanemarene ili nedovoljno primećene. Martovski pripada, kako svim filmskim stvaraocima, tako i najširoj mogućoj publici, koja se kod nas oduvek veoma interesovala za filmske forme, poput dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma, koje su zastupljene upravo na Martovskom festivalu.

Jubilarni, 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda.

***************************************************
Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina, Festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine. Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine. Jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala. Grad Beograd je od 2017. godine organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala poverio Domu omladine Beograda, ustanovi kulture čiji je osnivač.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimenatalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma. Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović… Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo „Surogat“ da bi, samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

Čuvajući bogatu tradiciju, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u javnosti popularno nazvan Martovski festival) u 21. veku prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta i podstiče dalji razvoj domaće filmske proizvodnje.
www.martovski.rs
www.domomladine.org

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x