9. Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

PEAK SEASON
Podelite vest

Od 17. do 19. novembra u Domu omladine Beograda Festival američkog nezavisnog filma održava se već devetu godinu za redom u organizaciji Doma omladine Beograda, uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Od 17. do 19. novembra 2023. tradicionalno će beogradskoj publici predstaviti najnovija filmska ostvarenja sa uzbudljive, nezavisne scene u Americi. Oaza umetničke kreativnosti i iskrenosti, nezavisni film oduševljava snagom svog pripovedanja, filmskom inovativnošću i zakazuje susret sa istinskom Amerikom, onom daleko od svetala Holivuda.

Ovogodišnji fokus festivala je na porodičnim vezama, dubokim nitima koje određuju čoveka i koje prave uspešne filmske junake, ali i antiheroje. Bilo da je u fokusu familija koja se raspada ili je u dubokoj krizi, familija koja guši i kontroliše svoje potomke ili familija bez ikakvih krvnih veza, ovogodišnji filmovi preispituju naše role u porodici i našu duboku potrebu da joj pripadamo. Neki od najboljih filmova o Njujorku, kao što su „Kum“ ili „Groznica subotnje večeri“ počinju od zajedničkog porodičnog stola italijanskih doseljenika.

“Ove godine ćemo ekskluzivno otići u Kvins u jednu italijansku porodičnu zadružnu ludnicu, obići Teksas sa grupom repera koji su jedni drugima familija, obići nestvarnu prirodu Vajominga u romansi sa „pregorelom“ japijevkom pred udajom u potrazi za suštinom koje više nema u modernom načinu života, ali videti i jednu zaista veliku filmsku zvezdu kao što je Juan MekGregor i njegovu posrnulu ćerku, novu zvezdu Klaru MekGregor, na putu koji će ih ponovo spojiti i promeni život, upravo u tim ulogama, a koje sigurno nećete zaboraviti, ” poručuju organizatori.

Ulaznice po ceni od 400 RSD za filmske projekcije u prodaji su od 13. novembra putem eFinity prodajne mreže i onlajn.

U muzičkom delu festivala najavljujemo koncert kultnog Americana benda Giant Sand, koji će u okviru velike povratničke turneje po Evropi, biti održan 17. novembra u Domu omladine Beograda, a ulaznice su u prodaji preko eFinity mreže.

PROGRAM:

Petak, 17.11.2023. u 19:00

“Ti pevaš glasno, a ja glasnije” / YOU SING LOUD, I SING LOUDER

SAD, 2023. / psihološka drama / 96 min. / Režija: Ema Vestenberg

Igraju: Juan MekGregor, Klara MekGregor, Vera Balder

Festivali: Karlovi Vari, SXSW

Jedan otuđeni otac, vodi svoju ćerku na put, kako bi joj pomogao da se izbori sa zavisnošću. Tamo nailaze na najrazličitije ljude, a njihov odnos se sa svakom novom situacijom stavlja na probu. Suptilna psihološka studija karaktera u kojoj briljiraju Juan MekGregor i njegova ćerka, nova filmska zvezda Klara, inspirisana je delimično i njihovim stvarnim odnosom otac-kćer.

Subota, 18.11.2023. u 18:00

“LaRoj” / LAROY

SAD, Francuska 2023. / noar-komedija, / 110 min. / Režija: Šejn Etkinson

Igraju: Stiv Zan, Džon Magaro, Dilan Bejker

Velika specijalna nagrada / Nagrada publike / Nagrada kritike – Dovil 2023

Festivali:  Tribeka

Kada sazna da ga žena vara, Roj se odlučuje na samoubistvo. Međutim, planove mu menja neznanac sa kovertom novca, koji misli da je on plaćeni ubica. Roj u očaju i u potrazi za trunkom samopoštovanja, odlučuje da prihvati posao.

Mračna komedija u “vestrnovskim” pejzažima Nju Meksika, pomalo u stilu braće Koen.

Subota, 18.11.2023. u 20:00

Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala.

“Negde u Kvinsu” / SOMEWHERE IN QUEENS

SAD, 2022. / drama, komedija / 106 min. / Režija: Rej Romano

Igraju: Rej Romano, Lori Metkalf, Dženifer Espozito

Festivali:  Tribeka 2022, Palm Springs 2023, Majami 2023

Poznati komičar Rej Romano igra Lia, čoveka u kasnim četrdesetim, bez većih uspeha u životu i pod večitim budnim okom žene, braće i svog oca, koji i dalje rukovodi zadružno-porodičnom firmom Italo-Amerikanaca. Ipak, kada shvati da njegov sin, stidljivi tinejdžer i vanserijski talenat za košarku, neće uspeti bez njegove pomoći, Lio najzad ustaje protiv celog porodičnog sistema.

Nedelja, 19.11.2023. u 18:00

“Špic sezone” / PEAK SEASON

SAD, 2023. / drama, romansa / 82 min. / Režija: Henri Levner & Stiven Kanter

Igraju: Klaudija Restrepo, Derik Džozef DeBlejsis, Fred Melamed

Festivali: SXSW, San Dijego, Kalgari

Ejmi, mlada i uspešna Njujorčanka, koja više ne nalazi suštinu u modernom načinu života, stiže sa verenikom u poznato odmaralište u prirodi.

I dok je on i dalje preokupiran poslom, ona vreme provodi sa vodičem za prirodu Lorenom, čovekom slobodnog duha, koji živi u svom automobilu.

„Romerovska” letnja romansa, i filozofsko razmatranje pitanja ljubavi i slobode u okrilju spektakularne prirode.

Nedelja, 19.11.2023. u 20:00

“Izgubljene duše”/ LOST SOULZ

SAD, 2023./ drama, muzički / 95 min./ Režija: Ketrin Proper

Igraju: Sov Sajdl, Sijanda Stilvel, Aron “Sevn” Melul

Nagrade: Nagrada publike -Tribeka 2023

Festivali: Rejndens, Talin Blek Najts

Snimljen u „verité“ stilu, ovaj muzički film prati mladog repera Sola, koji posle smrti svog druga, odlazi iz hraniteljske porodice i pridružuje se grupi repera na turneji po Teksasu. Lepota mladosti, spontanosti, stvaranja stihova i muziciranja, u ovoj priči transcendiraju u jedan sasvim novi svet, gde će Sol odrasti i osećati se kao da najzad ima dom.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x