95 dana barikada u Dadincu, u poseti narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Bitka za Vlasinu
Podelite vest

Narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, Aleksandar Jovanović Ćuta zajedno sa aktivistima Ekološkog ustanka, posetio je meštane Dadinca koji već 95. dan stoje na barikadama u odbrani Rupske reke.

Neformalna grupa građana  “Bitka za Vlasinu” istakla je da ih je u toku jučerašnjeg dana posetio narodni poslanik Aleksnadar Jovanović Ćuta sa aktivistima Ekološkog ustanka.
“Podrška je važna! Hvala prijatelji. MHE “Besko” graditi se neće”, rekli su.
Foto: Btka za Vlasinu
“Dadince kod Vlasotinca – pravi recept ili bolje sprečiti nego lečiti. Celo selo je jedinstveno u odbrani reke od izuzetno škodljive mini hidroelektrane od koje koristi ima samo jedan čovek, a zajednica ostaje bez vode. Meštani se mobilišu u roku od deset minuta, bez obzira na kišu, sneg ili vetar. Pružićemo svaku pomoć i podršku. Mnogo je lakše ne dozvoliti izgradnju nego kasnije trpeti bezakonje investitora koji bahato grade ne obazirući se na odluke sudova i inspekcija”, istakli su u Ekološkom ustanku.

Meštani Dadinca i ekološki aktivisti su već 95. dan na barikadama na Rupskoj reci kako bi sprečili investitora da izgradi MHE “Besko” za koju im je prethodno opštinska vlast u Vlasotincu dala potrebne dozvole.

Izgadnjom ove hidoelektrane bilo bi zauzeto preko 70 odsto vodotoka Rupske reke iz koje se vodom snabevaju meštani Grdelice. Uz to, stavljanje Rupske reke u  cevi, dovelo bi do odumiranja nekoliko zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta sa ovog područja i narušen celokupni biodiverzitet, tvrde meštani i ekološki aktivisti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x