A od poslodavca za rođendan – put u Pariz i džeparac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vitomir Cibić i Gradimir Mitić (s leva)
Podelite vest

U vreme kad u Srbiji strani investitori u fabrikama mere radnicima vreme provedeno u toaletu, u selu Pečenjevac kod Leskovca, vlasnik firme “Kosta šped” je svom vozaču za rođendan poklonio dvodnevni put u Pariz. I to nije sve, lično ga je odvezao na beogradski aerodrom i dao mu džeparac od 400 evra. Vlasnik firme je Gradimir Mitić, a radnik Vitomir Cibić.

Gradimir Mitić je pre četiri godine otvorio autoprevozničku firmu. Zadovoljan je kako radi, a svoje radnike, kaže, gleda kao članove porodice, a ne kao zaposlene.

To je i presudilo kada se sa Vitomirom Mitićem dogovarao o saradnji, a zajedno rade četiri meseca.

“Nećkao sam se, razmišljao, a onda me kupio rečenicom – “ja na radnike gledam kao na članove svoje prodice”, ističe Vitomor Cibić.

O rođendanskom poklonu koje mu je Grada dao Vita  kaže  ” iznnađenje veliko, putovanje prelepo, a gest nepocenjiv”.

“Hotel je bio u  centru Pariza, nema o tome šta da se priča. Pariz je metropola, grad svetlosti, video sam se nekim prijateljima, odmorio”, kratko objašnjava Cibić.

Posle Pariza, vratio se i nastavio da radi punom parom. Tura na kojoj je trenutno je po Nemačkoj, na putu će biti ceo mesec. I za to što će voziti ceo mesec, dobiće bonus od 200 evra, ističe Gradimir Mitić.

” Da mi je još tri radnika kao što je Vitomir bio bih prezadovoljan. On nije u firmi samo radi novca, brine o vozilu, poslovanju, stalo mu je. Mnogo je načina da jedna firma propadne, a samo jedan da opstane. Da svi brinemo o njoj i radimo najbolje što umemo. “, dodaje Mitić.

Mitić dodaje da ne krije da je bio u zatvoru, da je 24 godine proveo “na ulici, svašta prošao” i zato ima nevladinu organizaciju preko koje želi da pomogne integraciju u društvo onima koji su se nekada ogrešili o zakon, odležali zatvorske kazne i žele da rade.  I sam je pokušavao da nađe posao u leskovačkim fabrikama, ali kada bi rekao da je bio krivično osuđivan, momentalno su ga odbijali.

” Nije veliki procenat, verujte svega je pet odsto onih kojima treba pomoći. Ostali izađu, pa se vrate, i tako u krug. Do sada sam uspeo da pomognem nekolicini, koristeći svoja prijateljstva. Možda je nekada moglo tako da se živi, to vreme je prošlo. Sada je drugo vreme, jedino ako pošteno radiš možeš dobro i da živiš”, objašnjava Mitić.

Firma “Kosta šped” dobro radi, Mitić planira i proširenje. U dvorištu porodične kuće u Pečenjevcu, odakle mu je majka, otvorio je i tepih servis, a sa porodicom, suprugom i troje dece, preselio se u ovo selo nadomak Leskovca  iz Beograda.

Cibić se trenutno nalazi u Hanoveru. Svim poslodavcima u Srbiji poručuje:

“Želeo bi da moj poslodavac bude vodilja poslodavcima u Srbiji. Da na zaposlenog ne gledaju kao na radnu snagu i roba”, istakao je Vita.

Poruku svojim radnicima imao je i Gradimir Mitić.

“Kada vidim da se zalažu kao što to radi Ciba (Vitomir) i oni će od mene dobiti poklon. Da li će  biti Pariz ili nešto drugo, videćemo. Možda i neko vozilo posle par godina”, poručio je.

Istina je, ovakve priče postoje i u Srbiji, ali su toliko retke da se mogu smatrati incidentom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x