Advokat: Nijedan učesnik Prajda ne može biti kažnjen ako dođe na skup koji je zabranjen

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Advokat Čedomir Stojković najavio je da će danas podneti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji su po njegovim rečima, nezakonito i neustavno zabranili održavanje šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd.

Stojković je za dnevnik Danas izjavio da “nijedan učesnik Prajda niti bilo kog drugog javnog okupljanja ne može da bude kažnjen ako dođe na javno okupljanje čiju je organizaciju MUP zabranio”.

“Jedino ko može da bude kažnjen je organizator i niko drugi i to samo novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara što ako bude slučaj, predlažem slobodarskoj Srbiji da u roku od minut prikupimo donaciju organizatoru za to. S toga niko ne treba da se plaši ispraznih pretnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu jer zakon ne dozvoljava kažnjavanje učesnika javnog okupljanja već samo organizatora”, naveo je advokat.

Više javno tužilaštvo u Beogradu juče je pozvalo na poštovanje odluke MUP o kojom je zabranjena šetnja u okviru LGBT manifestacije Evroprajd ali i litija, odnosno skup protivnika te manifestacije, najavljene za subotu.

Iz tužilaštva su upozorili da je za nepoštovanje odredbi zakona o javnom okupljanju predvid‌jena prekršajna odgovornost, te da zaprećene novčane kazne variraju u rasponu od 30.000 dinara do dva miliona dinara u zavisnosti od toga da li propise ne poštuju fizička lica ili pravna lica. ;

“Prekršajne sankcije prete licima koja ne poštuju rešenja kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, te pokušaju ili održe okupljanje”, naveli je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x