Advokati: Najoštrije protiv izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju najavljenoj putem medija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da “najoštrije osuđuje i protivi se putem medija najavljenoj izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koja je dogovorena na sastanku direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borka Draškovića i predsednika Javnoizvršiteljske komore Bojana Кostića”.

AKS je navela da se “izmene tiču rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada lice poseduje staru i nepotpunu dokumentaciju za upis”.

“Izmenama koje se najavljuju sa ovog sastanka, javnim izvršiteljima bi se dalo u nadležnost da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i da pruže pravnu pomoć građanima u procesu upisa prava svojine, tako što bi pribavljali nedostajuću dokumentaciju i podnosili zahtev za upis u katastar nakon što donesu rešenje da je nepokretnost u vlasništvu lica u čije ime podnose zahtev”, navedeno je u sopštenju.

Kako je naglašeno, “učesnici ovog dogovora, prenebegavaju da je od strane Vlade Republike Srbije formirana radna grupa za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i da je zastupanje građana u postupku upisa prava u katastar nepokretnosti, pružanje pravne pomoći koje je prema odredbi čl. 67. Ustava RS u isključivoj nadležnosti advokature i službi pravne pomoći pri jedinicama lokalne samouprave”.

AKS je navela da “ovo nije prvi pokušaj da se zaobiđe radna grupa u kojoj učestvuju predstavnici advokature, a koja se bavi ovim i drugim pitanjima od značaja za postupak upisa u katastar”, i zahteva hitnu reakciju Vlade i nadležnih ministarstava.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x