Aerodromi Srbije odbacili optužbe Mešihata za diskriminaciju žena sa hidžabom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.Milićević
Podelite vest

Kompanija Aerodromi Srbije odbacila je optužbe Mešihata Islamske zajednice za neprofesionalno i diskriminatorno ponašanje zaposlenih prema muslimankama sa hidžabom na aerodromima “Konstantin Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu.

To privredno društvo je navelo da “osuđuje svaki vid diskriminacije” i da sprovodi sve mere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma prilikom bezbednosnih provera.

“Operateri obezbeđivanja su u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma. Pregled na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od sertifikovanog osoblja”, naveli su Aerodromi Srbije.

Kompanija je navela i da je “sertifikovano osoblje u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a koji zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda”.

“Za takva lica se primenjuju metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda. Od pregleda na aerodromu mogu biti izuzete jedino posebne kategorije putnika uz prethodnu najavu operateru aerodroma od nadležnog ministarstva ili nadležnih službi Srbije”, stoji u saopštenju.

Mešihat Islamske zajednice je u sredu pozvao vernike da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu, radi izbegavanja neprijatnosti do rešavanja problema i javnog oglašavanja odgovornih na pomenutim aerodromima.

U saopštenju je Mešihat naveo da duže vreme dobija žalbe vernica, odevenih u skladu sa islamskim propisima, i njihovih članova porodica, da se isključivo žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provera, izdvajaju iz kolona i vode u kabine na detaljan pretres, gde se od njih traži skidanje hidžaba, a ponekad i skidanje delova odeće.

Od ovakvog ophođenja, naveo je Mešihat, nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice.

Aerodromi Srbije su danas naveli i da je pre nekoliko godina Mešihat islamske zajednice Srbije uputio pismo sa sličnom pritužbom kao i sada, na koju su odmah reagovali i da od tada do danas nije bilo dodatnih pritužbi.

U tom preduzeću su kazali da je, nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena nabavka skenera za pregled lica kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija lica, što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu.

“Činimo sve što je u našoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti, a ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih, biće pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti”, kazali su u Aerodromima Srbije, uz napomenu da je tom preduzeću bitan svaki putnik, ma koje nacionalnosti i veroisposvesti bio.

Mešihat Islamske zajednice je u sredu naveo i da je u proteklom periodu pokušao internim putem, u komunikaciji sa aerodromskim upravama i službama, da ukaže i zaustavi pomenuto ponašanje službenika prilikom aerodromskih provera, koje je okarakterisano kao ponižavajuće i diskriminatorsko po verskoj i nacionalnoj osnovi.

Uprkos obećanjima da se takva praksa neće ponavljati, kazali su u Mešihatu, ovih dana je dobijeno niz novih žalbi od vernica koje su se suočavale sa istim problemom.

“Odbacujemo neprimerena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u sveetu, iz razloga što se takva ne primjenjuju niti na beogradskom niti na bilo kom drugom aerodromu u svetu”, istakli su u Mešihatu.

Mešihat Islamske zajednice je javno zatražio od nadležnih uprava policije i aerodroma hitnu reakciju i prekidanje pomenute prakse, a od najviših državnih organa osudu tendencioznog ponašanja i pomoć u rešavanju ovog problema.

U suprotnom, rečeno je, Mešihat će biti prinuđen da pokrene sva raspoloživa pravna sredstva u cilju zaštite elementarnih prava vernika u Srbiji od bilo kog oblika diskriminacije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x