Agenciji za sprečavanje korupcije prošle godine prijavljeno sedam lobističkih kontakata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija, Srbija Vesti
Podelite vest

Broj lobističkih kontakata koji su u prethodnih godinu dana prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije se i dalje meri jednocifrenim brojevima, odnosno bilo ih je sedam, rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

“To je jednim delom posledica slabosti postojećih zakonskih rešenja i nedovoljne pažnje koja je posvećena tim rešenjima. Verovatno ljudi po ministarstvima nemaju dovoljno informacija i znanja o tome šta se sve zove lobiranje i šta bi sve trebalo da prijave”, rekao je Nenadić na konferenciji za novinare “Koruptivni rizici u propisima i lobiranje u Srbiji”.

On je istakao da je prošle i pretprošle godine bilo državnih organa koji su odgovorili sa tvrdnjom da nisu imali lobističke kontakte, a da je sada situacija takva da polovina ministarstava nije ni odgovorila da li imaju registrovane lobističke kontakte.

Članica Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Radmila Vasić podsetila je da su se poslednjih 20 godina formalni institucionalni i normativni okvir razvijao ali da su se propisi, zakoni i podzakonski akti veoma često menjali.

“Pravni poredak ne može da funkcioniše u statusu nesigurnosti i neizvesnosti kada se norme neprekidno menjaju. Propisi imaju brojne antikorupcijske norme i oni su nepotpuni i manjkavi”, rekla je ona.

Vasić je istakla da se za 10 godina rada Agencije za borbu protiv korupcije zakon o toj instituciji menjao šest puta.

“Umesto vrednosti koja se zove pravna sigurnost, dobijamo potpunu neizvesnost i nesigurnost koja pogoduje zloupotrebama i onih rešenja koja su dobra”, rekla je Vasić i dodala da kada se donesu takvi propisi, onda sledi i njihova manjkava primena.

Reagovanje države institucionalno je uglavnom, kako je dodala, tek na osnovu opomene međunarodnih tela ili institucija koje po njenim rečima svesrdno pružaju pomoć Srbiji u uspostavljanju pravne sigurnosti.

Pravni savetnik Transparetnosti Srbija Robert Sepi podsetio je na primere nacrta zakona i donošenja zakona prethodne i ove godine i mišljenja i preporuke koja je Agencija za sprečavanje korupcije dala, a koja često nisu ni uzimana u obzir.

Neki od njih su Nacrt zakona o narodnoj inicijativi i referendumu, Nacrt zakona o izmenama zakona o sprečavanju korupcije i Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x