Akademiku Ljubomiru Simoviću Medalja SANU za 2022. godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal video printscreen
Podelite vest

Članovi Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) usvojili su predlog Komisije da “Medalja SANU” za 2022. godinu iz oblasti umetnosti bude uručena akademiku Ljubomiru Simoviću.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, Simović je antologijski pesnik srpskog jezika i dobitnik najvećih nacionalnih priznanja za književni rad i antologijski dramski pisac čije su drame s velikim uspehom prikazivane i nagradjivane u pozorištima kod nas i u drugim zemljama.

Ljubomir Simović je i istaknuti pisac književnih eseja i dokumentarne proze, dodaje se u obrazloženju nagrade, kao i istaknuti tumač likovne umetnosti i autor velikog broja eseja o slikarstvu i vajarstvu.

“On u svojim intervjuima i ostalim javnim pojavljivanjima iznosi jasne ocene društvene stvarnosti i intelektualac je od ugleda i uticaja u Srbiji, te jedan od najaktivnijih članova SANU još od 1988. godine”, navodi se u obrazloženju i dodaje da ovogodišnji laureat i kao pesnik i kao dramski pisac uspostavlja stvaralačku vezu s Jovanom Sterijom Popovićem, osnivačem Srpske akademije u delovanju Društva srpske slovesnosti.

Članovi Predsedništva usvojili su predlog o dodeli nagrade na sednici održanoj 29. septembra, a svečana dodela biće upriličena na skupu povodom obeležavanja Dana Akademije 18. novembra 2022. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x