Aktivisti podneli pritužbu zbog nepostupanja policije i nasilja obezbeđenja nad građanima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Građanski aktivisti z Novog Sada podneli su danas Sektoru unutrašnje kontrole lokalne policije pritužbu na postupanje policajaca tokom protesta prošlog četvrtka, kada je bilo i nasilja nad demonstrantima, u kojem je učestvovalo i privatno obezbeđenje.

Protesti su održani pre nedelju dana pre i tokom sednice Skupštine grada, na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, za koji aktivisti kažu da je “krojen po meri investitora”, a ne Novosađana.

Aktivistkinja Marija Srdić objasnila je da su građani podneli pritužbu na nepostupanje policije, odnosno na to što su dozvolili da ljudi iz privatnog obezbeđenja intervenišu.

“Posebno nas zabrinjava što smo kasnije na snimcima utvrdili, i priložili u dokumentaciji, da je i sam načelnik Policijske uprave Novi Sad bio na događaju i na izvestan način koordinisao aktivnosti”, kazala je Srdić novinarima ispred zgrade policije.

Ona je ocenila da je privatno obezbeđenje izašlo iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, a policija je to tolerisala.

Marija Prijić Lazić, supruga Milorada Ljeskovca kojeg su na protestu na veoma grub način uhapsili upravo pripadnici privatnog obezbeđenja, pozvala je građane i “poštene državne službenike” u tužilaštvu, policiji, u državnim institucijama i organima novosadske vlasti da dođu na današnji protest ispred Policijske uprave, koji je zakazan za 19 sati.

“Kažimo ‘ne’ nasilju koje postaje institucionlizovano, sada je biti ili ne biti”, kazala je ona.

Podsetila je na slučaj dečaka koga su policajci brutalno pretukli tokom protesta 2020. godine, takođe u Novom Sadu, a tužilaštvo je odbacilo odgovornost policajaca koji su to uradili.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x