Aktivisti sa novosadskog Šodroša: Pokažite dokumenta za radove na izgradnji mosta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Aktivisti sa novosadskog Šodroša zatražili su danas da kineska kompanija CBRB, gradonačelnik Novog Sada i nadležne službe pokažu dokumenta i izvrše inspekciju kako bi se utvrdilo da li se most gradi sa potrebnim dozvolama i legalno.

Oni su, u obraćanju javnosti, saopštili da su ih opozicione stranke pozvale da te zahteve iznesu u holu Skupštine Srbije u Beogradu, gde se drže konferencije za novinare, ali im to nije dozvoljeno, tako da su to učinili ispred njene zgrade.

Istakli su da zahtevaju da kineska kompanija “CRBC” javnosti pokaže dozvolu za početak građevinskih radova i arhitektonski projekat mosta na osnovu kojih je dobijena građevinska dozvola, takođe da Vučević pokaže ugovor zaključen sa tom kompanijom.

Pozvali su građevinsku inspekciju da izađe na teren i proveri da li su, u utorak započeti radovi, legalni, da se pokaže dokument o uticaju radova na životnu sredinu, posebno što je na tom prostoru veliki broj zaštićenih ptica, kao i da se utvrdi odgovornost za seču drveća.

Napomenuli su da je policija, koja je obezbeđivala prostor i radove, bila “brutalna” prema aktivistima koji su protestovali “iako su oni držali ruke dignute uvis izbegavajući kontakt sa njom”.

Građane su pozvali na veliki protest u nedelju na Šodrošu jer imaju pravo na zdravu životnu sredinu i dostojanstvo.

Aktivisti su pre nekoliko dana započeli proteste na Šodrošu, rukavcu uz Dunav u Novom Sadu, sa zahtevom da se obustave pripremni radovi za gradilište četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu, jer smatraju da će na taj način biti uništene novosadske zelene oaze.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x