‘Albertov put’ u Domu omladine Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: DOB promo
Podelite vest

Projekcija i razgovor o filmu “Albertov put”  održaće se u Domu omladine Beograda u sredu 26. aprila od 20 sati u sali Amerikana. Moderator će biti Jovana Nikolić, producentkinja, a o filmu će govoriti autor Predrag Bambić, reditelj i direktor fotografije. Ulaz je slobodan, a projekcija i razgovor održavju se u okviru programa DOK CINEMA DOB.

“Albertov put” je dokumentarni film iz 2013. godine, u trajanju od  57 minuta koji je nastao u koprodukciji Srbije i SAD. Ekipu filma čine reditel: Predrag Bambić, scenaristi Predrag Bambić i Petar Jakonić, direktor fotografije je Predrag Bambić.

Kompozitor je  Petar Antonović, montažer:Milan Jakonić,  a producenti su Predrag Bambić, Ljiljana Bambić, Feti Dautović,

Film je potpisala producentska kuća  Montage.

O FILMU

“Albertov put” je inspirativna priča o uspehu i ostvarenju “američkog sna”, ispričana kroz životni put Alberta Majera, legendarnog konstruktora filmskih kamera, koji je za svoja dostignuća dobio četiri Oskara, dva Emija i niz drugih značajnih nagrada.

Albert Majer je rođen i odrastao u Perlezu u Banatu, a gotovo čitav radni vek je proveo u Los Anđelesu, u Kaliforniji, radeći u Panavižnu kao glavni konstruktor kamera, koje mnogi stručnjaci smatraju najboljim ikada napravljenim.

U SAD je stigao preko Nemačke, kao izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije u kojoj je teror, koji je trpeo posle II svetskog rata kao pripadnik nemačke nacionalne manjine, bio od presudnog značaja da emigrira. “Albertov put” je priča o životu koji je pobedio smrt, priča o uspehu slavnog konstruktora, koji je sačuvao sposobnost opraštanja. Film je premijerno prikazan na FEST-u u Beogradu 2013. godine, i iste godine na festivalima Beldocs i CameraImage.

O AUTORU FILMA

Predrag Bambić je reditelj, scenarista, direktor fotografije i producent više igranih i dokumentarnih filmova. Predsednik je Srpske asocijacije snimatelja, i član borda IMAGO, Međunarodne federacije direktora fotografije. Član je više drugih strukovnih udruženja. Snimao je dokumentarni i informativni  program za Reuters, CNN, BBC, Arte, CBS i Sky News. Za TV Beograd snimao je kultne TV serije “Pop Eksperes” i “Rokenroler” i 3000 drugih reportaža i emisija. Predaje u zvanju docenta na FEFA. Diplomirao je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x