Aleksić i Tepić zatražili od MUP-a da policajci obezbeđuju regularnost decembarskih izbora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Stranka slobode i pravde printscreen
Podelite vest

Predvodnici izborne liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić i Marinika Tepić danas su zatražili od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da uniformisani policajci širom Srbije obezbeđuju regularnost decembarskih izbora, kao i slanje izbornog materijala do Republičke izborne komisije.

Aleksić i Tepić su posle razgovora s predstavnicima MUP-a kazali novinarima da su taj zahtev uputili kako bi policija sprečila sve nepravilnosti u izbornom procesu, kojih je, kako su naveli, bilo na prethodnim izborima.

Oni su u te nepravilnosti ubrajali razne vrste pritisaka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na birače, napade na opozicione predstavnike i neregularnosti u blizini biračkih mesta.

Aleksić je kazao da su on i Marinika Tepić podneli zahtev MUP-u da zaštiti izbornu volju gradjana i da, kako je kazao, izbori ne budu pokradeni.

“Tražili smo i da MUP odredi ljude koji bi bili “oficiri za vezu” sa našim predstavnicima”, kazao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, lista “Srbija protiv nasilja” želi da učini sve što može da izbori budu održani transparento i bez incidenata a da gradjani slobodno izraze izbornu volju. Preneo je je i da su im predstavnici MUP-a kazali da ne mogu odmah da im odgovore, a da će to uraditi do izbora.

Tepić je rekla i da lista “Srbija protiv naislje” poštuje zakon i povovo ukazala da su izbori zakazani za 17. decembar važni jer se radi o budućnosti Srbije. Prema njenim rečima, zato su tražili da policija u izbornom danu bude ažurna, da poštuje zakon i da deluje i pravovremeno i preventivno. Izbori, kako je kazala, nisu kao kada pređete na “crveno svetlo” na semaforu pa vas policajac ili uhvati ili ne.

Rekla je da policija, po prijavi incidenta na biračkom mestu ili oko njega, ili napada na opozicione aktiviste, mora odmah da reaguje a ne da, kako je navela, dodje posle nekoliko sati ili da “okrenu glavu”, odnosno ne reaguje.

Navela je, kao i Aleksić, više primera kršenja izborne volje gardjana s prethodnih izbora, te dodala da da je obaveza policije da štiti zakon iako, kako je kazala, aktivisti SNS veruju da im niko ništa ne može.

Tepić i Aleksić su izrazili očekivanje da će policija postupiti profesionalno i u skladu sa zakonom, te ukazali da je, s apeksta regularnosti izbornog procesa , i na MUP-u velika odgovornost.

“Želimo da verujemo da se policija neće ponašati kao partijska policija”, kazala je Tepić.

Ona i Aleksić su ponovili i da je kolicija “Srbija protiv nasilja” spremna da brani izbornu volju gradjana. Istakli su da su od predstavnika MUP-a zatražili i da reaguju zbog “fantomskih birača”. Tepić je kazala i da je taj problem najrasprostraniji u Beogradu a sve više i u Novom Sadu ali da ga ima i u drugim mestima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x