Aleksić: Od nedelje počinje skupljanje potpisa građana za referendum o evropskom predlogu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube NOVA S video printscreen
Podelite vest

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je da će ta stranka u nedelju, 2. aprila, pokrenuti akciju prikupljanja potpisa građana za održavanje referenduma o evropskom planu za Kosovo.

Aleksić je dodao da će to uraditi “uprkos pokušaju opstrukcije režima, koji se plaši izjašnjavanja građana”.

“Akciju su već podržali Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i Miloš Parandilović iz pokreta Novo lice Srbije, a očekujemo podršku i velikog broja poznatih ličnosti. Pozivam sve stranke, organizacije i pojedince da podrže akciju kojom se zahteva raspisivanje referenduma o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju”, rekao je Aleksić za Radio-televiziju Vojvodina.

On je ocenio da prihvatanje evropskog sporazuma znači faktičko priznavanje Kosova kao nezavisne države, jer je tim dokumentom predviđeno razvijanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica i da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Šta je to nego priznavanje Kosova? Pošteno je i logično da se o tom pitanju narod izjasni na referendumu. Vlast, međutim, beži od izjašnjavanja naroda, jer zna da je velika većina građana protiv i jer bi odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma na referendumu označilo kraj vlasti predsednika Aleksandra Vučića”, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić “pokušao da opstruiše” inicijativu Narodne stranke, ali da će bez obzira na to prikupljanje potpisa početi za vikend.

“Referendum bi trebalo održati pre nego što bilo kome padne na pamet da bilo šta potpiše. Jedini miran i demokratski način da donesemo odluku o francusko-nemackom planu za Kosovo i Metohiju jeste da se pitaju građani. Referendum je evropska tekovina, pa ako se u Evropi građani pitaju o gradnji tržnih centara, onda i građani Srbije mogu da na referendumu odluče o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju”, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da bi po odbacivanju evropskog sporazuma trebalo nastaviti razgovore sa Prištinom i međunarodnom zajednicom kako bi se normalizovali životi i odnosi svih koji ljudi koji žive na Kosovu.

Na pitanje da li bi odbacivanje sporazuma značilo ekonomsku i političku izolaciju Srbije Aleksić je odgovorio da takve tvrdnje služe za “plašenje građana Srbije kako bi lakše prihvatili sporazum”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x