Ambasador Kine na konferenciji Instituta za pojas i put: Saradanja Srbije i Kine za primer

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Tanjug video printscreen
Podelite vest

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming izjavio je danas na otvaranju četvrte konferencije “Think-Tank” Instituta za pojas i put da je praksa saradnje Srbije i Kine u okviru Inicijative “Pojas i put” za primer, posebno u oblasti izgradnje i infrastrukture koje su ključne za ekonomski razvoj zemlje.

On je u Palati Srbija na konferenciji koju je otvorio zajedno sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, kazao da je predsednik Kine Si Đinping pokrenuo Inicijativu “Pojas i put” koja je postala glavna platforma za izgradnju globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću.

“Česti geopolitički izazovi kao što je izraelsko – palestinski sukob i kriza na Crvenom moru, imaju uticaj na globalnu logistiku i lance snadbevanja a stabilnost je glavni značaj Inicijative ‘Pojas i put’ koju predstavlja Kina”, kazao je Ming.

Vučević je otvorio konferenciju rekavši da Srbija predstavlja najbolji primer razvoja infrastrukture u okviru Inicijative i da “čelično prijateljstvo” Srbije i Kine predstavlja “temelj zajednice dve zemlje za zajedničku budućnost”.

“Srbija i Kina imaju vrlo jasan plan i želju da nastave saradnju za zajedničku budućnost na ravnopravnim osnovama”, izjavio je Vučević na otvaranju konferencije, koja se u Palati Srbija održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i ambasade Kine u Srbiji.

Podsetio je na nedavni susret kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poruke o saradnji dve države koje su poslali njihovi lideri.

Vesić je na otvaranju konferencije kazao da Srbija, zbog ubrzane modernizacije i postignute ekonomske i političke stabilnosti, ima veći priliv stranih investicija nego sve zemlje regiona Zapadni Balkan zajedno.

“Jedno od centralnih mesta u stranim investicijama zauzima Kina”, kazao je on

Srbija je bila jedna od 28 zemalja osnivača globalne Inicijative Pojas i put 2017. godine, koju je 2013. pokrenuo kineski predsednik Si Đinping.

Ona danas obuhvata više od 150 zemalja i međunarodnih organizacija, navode iz Instituta za Pojas i put u Beogradu u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x