Ambasador SAD: Ako Kurti ne odloži zabranu dinara, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Kosovo Online Live printscreen
Podelite vest

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je od kosovske vlade ponovo zatražio da odloži primenu odluke kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu, navodeći da će odbijanje uticati na odnose dve strane.

Posle sastanka ambasadora zemalja “velike petorke” i šefa Delegacije EU u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Hovenijer je rekao da se SAD “nadaju da će im Vlada Kosova biti partner” i da će, ako to ne bude slučaj, “biti uticaja na kvalitet partnerstva” dve strane.

Hovenijer, koji je prethodnih dana nekoliko puta tražio od kosovskih vlasti da odlože primenu odluke o zabrani upotrebe dinara, danas je ponovio i da SAD poštuju Ustav Kosova, ali da veruju da treba da postoji period tokom kojeg bi građani bili informisani o novom propisu o valutama.

On nije želeo da odgovori na pitanje o mogućoj reakciji Kurtija na ponovljeni zahtev SAD, rekavši samo da će ih “pustiti da sami govore”.

Dopunjen Pravilnik o gotovinskim operacijama centralne banke u Prištini, sa odredbom koja propisuje da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu, stupila je na snagu 1. februara, nakon što je Kurti odbio predlog zemalja “velike petorke” – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, da odloži stupanje te mere na snagu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x