Ambasadorka Srbije u Ljubljani pozvana na razgovor zbog Vučićevih izjava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ljubljana Foto: O.S.R.
Podelite vest

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor zbog izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu da je Slovenija kao i druge zemlje koje su priznale Kosovo narušila teritorijalni integritet Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadorku Srbije u Ljubljani Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa izjavama Vučića na konferenciji za novinare tokom posete Boruta Pahora, a u Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenački N1 u ministarstvu.

Ljubljana je reagovala na Vučićevu izjavu posle sastanka sa Pahorom u Beogradu kada je, na pitanje novinara zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, upitao “kako da objasni građanima da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji”.

“Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije. Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom”, rekao je Vučić i dodao da je Slovenija, poput npr. Francuske, Nemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani saopštilo je da je veoma iznenađeno Vučićevim izjavama.

“Još jednom smo preneli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu”, rečeno je u Ljubljani.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom, i da će Slovenija nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima.

“Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU”, dodaje se.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x