Američki senator: Ako Srbija želi u EU ne može da ima šefa BIA koji komunicira sa Rusijom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

 Američki senator Kris Marfi (Chris Murphy) izjavio je da ukoliko Srbija zaista želi evropsku budućnost ne može da ima šefa obaveštajne službe koji otvoreno komunicira sa Rusijom.

“Voleo bih da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić uvideo koliko je (šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar) Vulin opasan. Ukoliko Srbija zaista želi da ima evropsku budućnost ne možete imati šefa obaveštajne službe koji otvoreno koordiniše sa Rusima”, rekao je Marfi kasno sinoć za Glas Amerike (Voice of America).

Senator je dodao da su SAD jasno stavile do znanja, ne samo Srbiji, već svim američkim prijateljima, da će biti posledica ukoliko te zemlje odluče da se ne pridruže sankcijama i budu uključene u tajne aktivnosti sa Rusima.

Marfi je komentarisao sankcije koje su američke vlasti uvele Vulinu. Vulin spada u zvaničnike srpskih vlasti koji u javnosti promoviše proruske stavove, a od početka ruske agresije na Ukrajinu najmanje dva puta je putovao u Moskvu gde se susretao sa ruskim zvaničnicima, preneo je Glas Amerike.

“Želimo da Srbija bude deo evroatlantskog pokreta, da njena budućnost bude u Evropi. Mislimo da je u njenom najboljem interesu da Rusiji pošalje jasnu poruku da se invazija na Ukrajinu ne može tolerisati. Nadam se da će Vučić uvideti da Vulin ugrožava njegove napore da izgradi prijateljstvo sa Evropom i SAD”, rekao je u Marfi.

Senator, koji je rekao da je važno smirivanje napetosti Beograda i Prištine, pozdravio je sastanak održan juče u Briselu između šefova pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija (Bislimi), sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom.

“Suština je da se izbegne nasilje i tu se vraćam na obaveze koje je preuzela Vlada Kosova da nastoji da se drži odredbi sporazuma. Nastavio sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem i (premijerom Kosova) Aljbinom Kurtijem (Albin) i ohrabrujem ih da se vrate za pregovarački sto”, rekao je Marfi u intervjuu za Glas Amerike.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x