Amonijak i u Nišavi, izvlačenje cisterni sa pruge kod Pirota počelo danas

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti/O.S.R.
Podelite vest

 Jutros je počelo izvlačenje vagona sa amonijakom koji se nalaze na pruzi kod Pirota od nedelje. U ovoj fazi  biće izvučeno 16 vagona koji su ostali na šinama, dok će prevrnuti biti izvučeni najverovatnije u subotu. Iako amonijak iz oštećene cisterne nije curio direktno u Nišavu, stigao je I do Niša. Odlukom gradskog štaba za vanredne situacije Niša do daljeg je zabranjen ribolov u gradu i okolini, kao I korišćenje bunara u neposrednoj blizini reke. Stručnjaci kažu – logično je da se veća koncentracija amonijaka pojavila nizvodno od mesta iskliznuća teretnog voza.

Ova faza izmeštanja nije kritična. kada budu izmštani prevrnuti vagoni, najverovatnije će biti naložena evakuacija ljudi iz obližnjeg Sopotskog Hana i sela Staničenje. Po nezvaničnim informacijama, moguće je da će se to desiti u subotu.

I dok Piroćanci u fazama rešavaju problem, u Nišu merenja pokazuju povećane koncentracije amonijaka u Nišavi. Kako se dogodilo da povećanih koncentracija nema u  Pirotu I okolini, a ima u Nišu? Hemičari kažu da se neposredno nakon nesreće amonijak sjedinio sa vodom u vazduhu i stvorio gustu maglu, a potom došao u kontakt i sa rečnom vodom, tako da je logično da se koncentracija amonijaka veća od normalne našla nizvodno od Pirota.

Iako je Institut za javno zdravlje Niš upozorio na povećanu koncentraciju amonijaka u rečnoj vodi, a Štab za vanredne situacije zabranio rekreakciju I ribolov u Nišavi, većina ribolovaca u selu Prosek, za to upozorenje nije čula.

Biolog Đurađ Milošević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, povišene vrednosti amonijaka u Nišavi ne povezuje sa nesrećom u Pirotu. On je rekao da su se i ranije na toj stanici u Proseku pokazivale veće koncenntracije amonijaka, ali da njih treba povezati sa otpadnim vodama, a ne toliko sa prevrnutom cisternom u Pirotu.

Niški vodovod je odmah nakon nesreće u Pirotu isključio snabdevanje vodom iz Nišave, tako da građani od nedelje piju vodu sa izvorišta. Gradske vlasti tvrde da je voda sa česme ispravna za piće, ipak zabrana ribarenja na Nišavi ostaje do daljeg, iako je po rečima Nenada Stankovića iz gradskog Štaba za vanredne situacije “taj talas juče i prekjuče već prošao kroz Niš”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x