Analitičar očekuje ubrzanje evropskog puta Crne Gore, značajno bolje odnose sa Srbijom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Osnivač beogradskog Centra za evropske politike (CEP) Nebojša Lazarević očekuje da se posle predsedničkih izbora i potom prevremnih parlamentarnih evropski put Crne Gore ubrza.

Kako je Lazarević danas rekao za Dnevni evropski servis agencije Beta, Crna Gora je obično bila dve godine ispred Srbije u pregovorima, ali još od 2016. suštinski nije napravila nikakav napredak prema EU.

Lazarević je dodao da se očekuje da posle parlamentarnih izbora 11. juna do kraja avgusta bude formirana vlada i da nakon toga Crna Gora ubrzanim koracima počne da završava svoje pregovore sa EU.

On je rekao i da se, kada je reč o odnosima sa Srbijom, očekuje značajno poboljšanje.

“Oni (odnosi) su u suštini veštački bili pogoršavani od režima Mila Đukanovića. Taj režim je kao i sam Đukanović ostajao na vlasti, između ostalog izmišljajući i praveći sukobe koji realno nisu ni postojali”, rekao je Lazarević.

Na pitanje da li će Crna Gora pristupiti inicijativi Otvoreni Balkan, koja sada okuplja Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, Lazarević je rekao da mu se čini da hoće.

“Ne možemo to još da znamo, naravno ljudi će biti oprezni do parlamentarnih izbora, ali kada prođu ti izbori, ne vidim razlog da ne pristupi”, rekao je.

Lazarević je istakao i da zasluga za sve što se desilo na predsedničkim izborima pripada građanima odnosno biračima Crne Gore.

Prema njegovim rečima, Đukanović je znao da je jedini način da preživi ove izbore da u drugi krug nekako “namami” Andriju Mandića.

“Građani Crne Gore su to prepoznali i već u prvom krugu glasali za Jakova Milatovića, što će reći da je nivo političke kulture zaista visok u Crnoj Gori, a sa visokim nivoom političke kulture dolazi i jedna ozbiljnija država”, zaključio je Lazarević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x