Andreas Šider: Videli smo dokaze o masovnoj fantomskoj registraciji glasača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Andreas Šider, vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji, izjavio je za da oni nisu bili fer, jer je bilo izveštaja o narušavanju tajnosti glasanja.

“Sem narušavanja tajnosti glasanja, bilo je izveštaja i o masovnoj fantomskoj registraciji glasača i prevozu autobusima, kao i o kupovini glasova i fotografisanju glasačkih kutija. Prethodno se javila zabirnutost zbog zastrašivanja i maltretiranja novinara. To izaziva sumnju da su postojale nepravilnosti, što bi trebalo da bude nezavisno istraženo, rekao je Šidar za list Danas.

Istakao je da bi uz dugu listu optužbi i sumnji u postojanje nepravilnosti na izborima bilo važno stvoriti jasnu sliku o ovim pitanjima, najbolje kroz nezavisnu profesionalnu istragu, koju bi prihvatili svi politički akteri.

“Primetili smo zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija od aktivnosti u okviru kampanje, kao i pritisak na glasače, uključujući slučajeve kupovine glasova. Generalno, veoma su zabrinjavajući pritisak na glasače, stavljanje naglaska na lično diskreditovanje oponenata i gruba retorika tokom kampanje”, rekao je Šider.

Naveo je da posmatračaka misija u kojoj je bio nije uradila izveštaj samo o biračkim mestima koje je posetila, a obišla ih je više od deset, već obuhvata i izveštaje drugih i informacije do kojih je došla pre i posle izbornog dana.

“Na primer, videli smo dokaze o masovnoj fantomskoj registraciji”, rekao je Šider.

Na pitanje šta bi poručio Akeksandru Vučiću rekao je da bi predsednik Srbije tebalo da ujedini sve srpske političare i iskoristite svoju moć da radi na evropskom društvu sa modernim standardima vladavine prava i snažnom demokratijom u koju se može imati poverenja.

“EU očekuje da kredibilni izveštaji o nepravilnostima budu istraženi na transparentan način, što takođe uključuje navode povezane sa lokalnim izborima u Beogradu. Evropska komisija je reagovala prilično oštro, navodeći da sa zabrinutošću zaključuje da su neophodne reforme izbornog procesa, pošto je pravilno funkcionisanje srpskih demokratskih institucija ključno za proces pidruživanja Srbije Evropskoj uniji”, kazao je Šider.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x