Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas na Komitetu ministara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto.O.S.R.
Podelite vest

Aplikacija Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope na dnevnom je redu današnje vanredne sednice Komiteta ministara te panevropske organizacije.

Kako je objavljeno na sajtu Saveta Evrope, sednica je zakazana za 14.30, a kao druga tačka dnevnog reda navedena je aplikacija za prijem u članstvo, u sklopu rasprave o tekućim političkim pitanjima.

Priština je 12. maja prošle godine podnela zahtev za članstvo u SE.

Da bi aplikacija Kosova za članstvo u SE bila uzeta u razmatranje potrebna je dvotrećinska podrška u Komitetu ministara SE.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosledjuje Parlamentarnoj skupštini SE koja takođe sutra u Strazburu počinje redovno prolećno zasedanje.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces uskladjivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasledja, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x