APV: Srbija je država sa najvećim nejednakostima u Evropi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija, Srbija Vesti
Podelite vest

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas, povodom 9. avgusta, Svetskog dana siromašnih, da je Srbija država sa najvećim nejednakostima u Evropi i optužila vlast da ne radi ništa kako bi sprečili novi talasi siromaštva.

APV je navela u saopštenju da u Srbiji 30 odsto stanovnika živi u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, a sedam odsto u apsolutnom siromaštvu.

“Iako se vlast u Srbiji hvali da ti brojevi stagniraju, ako se zna da preko 50.000 ljudi godišnje napusti zemlju jer ne može da sastavi kraj s krajem, postaje jasno koliko kao društvo iz godine u godinu propadamo”, kaže se u saopštenju.

U APV-u dodaju da je naročito zabrinjavajuće siromaštvo mladih, čija zarada je u proseku i do 20 odsto niža u odnosu na druge starosne grupe.

“S takvom slikom Srbija ulazi u novu ekonomsku krizu”, upozoravaju iz Akcije napominjući da su “posledice već vidljive kroz poskupljenja koja uveliko premašuju svako povećanje zarada”.

Ocenili su da “novi udar dolazi već na jesen” kada će se građani suočiti s astronomskim skokom cena energenata.

Optužili su vlasti u Srbiji da ne rade ništa kako bi sprečili novi talas siromaštva i rasta nejednakosti kroz različite mere, kao što su progresivno oporezivanje, ulaganje u energetski sistem, preradu i proizvodnju hrane, sprečavanje daljeg raspadanja zdravstvenog i obrazovnog sistema.

“Srpska napredna stranka je došla na vlast pre deceniju pod izgovorom da će, između ostalog, smanjiti siromaštvo i zaštititi siromašne, a u praksi čini više nego bilo koja prethodna vlasti da dođe do još većih nejednakosti”, ocenila je APV.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x