Arheološko nalazište “Medijana” u Nišu posle deset godina otvoreno za posetioce (FOTO + VIDEO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: J.M.
Podelite vest

Arheološko nalazište “Medijana”, posle čitavu deceniju, danas je svečano otvorilo vrata za posetioce koji žele da vidi jedinstven kompleks koji je nastao u vreme Konstantina Velikog. Zvaničnom otvaranju prisustvovala je i ministarka kulture i potredsednica Vlade, Maja Gojković. Do kraja godine ulaz za posetice biće besplatan.

Od 28. decembra do 30. decembra 2022. godine “Medijana” je otvorena za posetioce od 10 do 15 sati.
Sa redovnim radom arheološko nalazište Medijana nastavlja nakon božićnih praznika.

Projekat je realizovan uz pomoć Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije,  Grada Niša i podršku Narodnog muzeja Niš, za šta izdvojeno 185 miliona dinara.

Foto: N.P.

“Jako je važno da predstavimo nasleđe najvećeg rimskog imperatora Konstantina, ali je važno da pokažemo da smo mi spremni da to negujemo na ispravni način i prezentujemo kulturno – istorijsko nasleđe. Posetioci će moći videti vilu sa peristilom, otkriveni su mozaici, druge objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, poput ostataka dve crkve i terme. Jako je važno da ovo nalazište uključimo u školske ekskurzije”, kazala je Vesna Crnoglavac arheolog i v.d. direktora Narodnog muzeja Niš.

Ona podseća da je radno vreme ovog lokaliteta bilo sezonsko, od aprila do oktobra meseca, ali će od sada biti otvoreno tokom cele godine, koliko to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Foto: J.M.

“Pratićemo vremenske uslove kao i svako arheološko nalazište moramo da vodimo računa o vremenskim uslovima i uticaju vremena na ostatke mozaika. U planu je istraživanje za izgradnju istraživačkog centra i nastavak konzervancija termi i dalji nastavak arheološkog istraživanja”, objašnjava Crnoglavac.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski podsetila je da nakon današnjeg zvaničnog otvaranja za posetioce,  na proleće očekuje veliku svečanost koju zaslužuje grad Niš i arheološko nalazište.

Foto: N.P.

“Tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenju u gradu Nišu, zbog svega onoga što nam je ostavio, a možda smo negde to i krili od javnosti svih ovih godina.  Danas otvaramo Medijanu za posetioce, a na proleće planiramo da napravimo jednu veliku svečanost kako dolikuje, ne samo “Medijani”, već i Gradu. Verujem da ćemo u narednom periodu imati i arheologe koji će dolaziti da pomožu našim arheolozima da istraže ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije i na taj način se upišemo na arheološku mapu sveta”, kaže Sotirovski.

 

Prema rečima, Maje Gojković, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture, zajednička želja i cilj je da ovo nalazište uđe u obavezan deo nastavnog programa, odnosno ekskurzije, kako bi se mlađe generacije upoznale sa veličanstvenom istorijom Grada, ali i svetskom civilizacijom.

 

Foto: N.P.

“Za nekoliko dana biće otvorena i ova dva nedostojeća mozaika, a uskoro ćemo imati potpuni završetka ovog pokrivanja. Plan je i da se uvede osvetljenje kako bi posete u večernjim satima na ovom lokalitetu izgledale veličanstveno, kao spoj kulture, umetnosti, turizma i obrazovanja na pravi način”, završava ministarka kulture.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x