Arhiv Vojvodine: Izložba o migracijama u Bačkoj i Banatu, upis žrtava u Sremu, popis pokrštenih u Drugom svetskom ratu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Arhiv Vojvodine
Podelite vest

 Uz izložbu o migracijama na području Bačke i Banata koja je u toku, novi popis žrtava u Sremu tokom Drugog svetskog rata, biće objavljena i tri toma sa imenima oko 70.000 pokrštenih u NDH, najavio je kapitalne projekte u ovoj godini dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

U galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine nedavno je svečano otvorena tematska izložba „Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku kroz odabrane dokumente Bačko-bodroške, Tamiške i Torontalske županije”, koju je Arhiv Vojvodine realizovao u okviru programskog luka „Seobe” projekta „Novi Sad ‒ Evropska prestonica kulture”.

Autori izložbe su arhivski savetnici mr Dejan Jakšić i Olgica Trbojević kao i viši arhivisti Zagorka Avakumović i Ljiljana Bubnjević.

Oni su kroz odabrane arhivske dokumente fondova Bačko-bodroške, Tamiške i Torontalske županije pokušali  da približe publici ne samo rad Arhiva i kulturno nasleđe koje on čuva, već i istoriju Bačke i Banata u kojima je vršeno naseljavanje raznih evropskih naroda .

Na ovim prostorima su se odvijale brojne migracije stanovništva različitog karaktera, što je imalo uticaja na ekonomski i kulturni razvoj  područja i na njegovu izgradnju kao multinacionalnog, multikulturalnog i multikonfesionalnog.

Izložba će biti otvorena do 9. marta.

Foto: Arhiv Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović

Arhiv Vojvodine beleži i važne aktivnosti u oblasti izdavaštva, ističe Kuzmanović, jedna od njih je  “Upis žrtava u Sremu u Drugom svetskom ratu”

“Dve godine je trajao taj posao, mada su i ranije rađena istraživanja. Do 2008. godine popisano je 36 hiljada ljudi, a mi smo došli do broja od 41 hiljade stradalih od NDH na području Srema. To je važno, jer ako samo jedno ime spasite od zaborava, to je kao da ste spasili čovečanstvo”, rekao je za Srbija vesti direktor Arhiva Vojvodine.

Po njegovim rečima, ovaj veliki posao uradili su idući od sela do sela, slikajući spomenike i upoređujući dostupne podatke, uz pronalaženje novih izvora. Upis žrtava u Sremu urađen je na inicijativu i uz pomoć Pokrajinske Vlade, a nakon Srema, popis će biti urađen i u Bačkoj i Banatu.

U Arhivu Vojvodine trenutno rade na objavljivanju podataka (u tri toma), a tiču se popisa pokrštenih ljudi u Drugom svetskom ratu na području Hrtvatske, odnosno Zagrebačke nadbiskupije.

“U Drugom svetskom ratu su u NDH pokrstili oko 250.000 ljudi, većinom Srba, ali je među njima bilo Jevreja, Roma i ostalih naroda. Pošli smo od izjave Alojzija Stepinca, tako da  ćemo sada objaviti blizu 70.000 imena do kojih smo došli, a istraživanje nastavljamo dalje”, kazao je Kuzmanović.

Foto: Arhiv Vojvodine

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x