ASNS: Praznik rada dočekujemo zabrinuti za egzistenciju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Arhiva, ilustracija Foto: B.LJ.
Podelite vest

 Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ukazala je da radnici dočekuju Praznik rada – 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.

“Prvo epidemija korona virusa, a zatim rat u Ukrajini, ogolili su sve političke, društvene i ekonomske slabosti savremenog sveta, dovodeći celu planetu na ivicu katastrofe i opstanka”, navodi se u Promomajskom proglasu ASNS.

Ocenjeno je da su “politički, ekonomski i socijalni egoizam najbogatijih država i politički i ekonomski egzibicionizam kvazi-elita, razbili svaku iluziju o savremenom društvu, demokratiji, ljudskim slobodama i pravima besmisleno i bespotrebno se igrajući sa sudbinom i budućnošću čovečanstva”.

“Zdravstvena i socijalna katastrofa bila je samo najava za novu kataklizmu na ivici nuklearnog rata, uz nepredvidivu, ali izvesnu ekonomsku krizu, socijalnu i svaku drugu bedu i dug period svakovrsne stagnacije i preispitivanja svih vrednosti na kojima je do sada počivalo savremeno društvo”. naveo je sindikat

Izvesno je samo, smatra ASNS, “da se novokomponovani i podeljeni svet neće resetovati ka pravednijem i podnošljivijem društvu, već će, po ko zna koji put, ceh platiti sirotinja, a posebno svet rada kome će se ispostaviti računi za sve troškove ekonomske krize, za skupe energente, skupu hranu, skupe kredite, skupo naoružanje”.

“U Srbiji sve posledice kriza, po običaju, svaljuju se na leđa radnika, uprkos tome što je, pre svega njihovom zaslugom, održana ekonomija, ekonomski rast i napunjen budžet. Jednostavno, radnici i njihovi problemi nisu tema ni u državi, ni u javnosti, ni u društvu. Čak ni u nedavnoj predizbornoj kamapnji, kad se mašti daje na volju, nisu bili tema radnici nego radna mesta”, navodi se u proglasu ASNS.

Najavljeno je da će se taj sindikat boriti da se zaposlenima isplati propisana minimalna cena rada, da se reši problem zarada u komunalnim javnim preduzećima, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, da se spreči svaki oblik zlostavljanja na radu, da se zaposlenima koji su radili i koji rade u kovid bolnicama i ambulantama prizna beneficirani radni staž, da nedelja bude neradni dan, kao i inicijativama za promenu radnog zakonodavstva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x