ASNS: Pregovori o minimalcu ‘nepotrebna tragikomična predstava’ – Vučić rekao da će biti 400 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Srbije je danas ocenila da su pregovori o minimalnoj ceni rada za ovu i sledeću godinu “da je nepotrebna tragikomična predstava” jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će “minimalac” sledeće godine biti 400 evra.

“Ponovo prisustvujemo tragikomičnoj predstavi zvanoj pregovori o novoj minimalnoj zaradi. I ne samo da je sve već mnogo puta viđeno, nego je i degutantno slušati smorene predstavnike ‘reprzentativnih sindikata’ kako postavljaju zahteve za koje i oni znaju da su samo farsa jer je predsednik (Vučić) rekao da će nova minimalna zarada za 2024. iznositi 400 evra”, naveo je ASNS.

Asocijacija smatra da je osnovno pitanje šta će radnicima novo i dobro doneti minimalac od 47.000 dinara ako će prosečna potrošačka korpa u januaru 2024. godine, po proceni tog sindikata, koštati 110.000, a minimalna korpa oko 58.000 dinara.

ASNS zato smatra da je ishod “dalje siromašenje” zaposlenih.

Priča o minimalcu svodi se, po oceni tog sindikta, na “nerazumnu zaštitu interesa velikih firmi i njihovu pohlepu za nenormalnim profitima koji su se, prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, uvećali prošle godine za više od 25 odsto i to preko grbače radnika”.

“Pitamo ‘reprezentativne sindikate’ da li su spremni da jednom snose odgovornost za pogubne dogovore koje na štetu radnika godinama postižu ili najčešće aminuju, da barem jednom odgovorno postupe, izađu iz pregovora i pozovu radnike i sve sindikate na protest ili štrajk. Mi smo spremni, a vi?”, pitao je ASNS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x