ASNS traži odgovornost za trovanje 160 radnika fabrike u Aleksincu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je danas, povodom trovanja 160 radnika fabrike “Magna” u dva dana, tražila reakciju nadležnog ministarstva, transparentnu istragu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu i odgovornost direktora Inspektorata za rad, kao i drugih nadležnih inspekcija.

Nacionalni centar Vojnomedicinske akademije u Beogradu za kontrolu trovanja je potvrdio da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

U saopštenju ASNS piše da “prvih 100 (otrvanih radnika) nije bilo dovoljno da neko reaguje i podrobno ispita uzroke, već su radnici vraćeni na posao kako profit stranog investitora ne bi trpeo. Institut za bezbednost i zdravlje na radu ‘1. maj’ iz Niša posle izvršenih merenja potvrdio je da vazduh više nije kontaminiran, a posle njihove potvrde još pedesetak radnika se otrovalo. To je dovoljan razlog da tražimo oduzimanje licence”.

“Кoliki to još radnika u Aleksincu treba da bude otrovano da bi Inspekcija rada zaista radila svoj posao? Ne mogu strani investitori, niti bilo koji direktor, biti iznad propisa i važniji od prava na bezbedno radno okruženje. Zahtevamo dogovornost direktora Inspektorata za rad i nadležnih inspekcija”, ukazuje ASNS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x