ASNS: U Srbiji na pragu rizika od siromaštva živi oko 2,5 miliona ljudi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S.R.
Podelite vest

U Srbiji na pragu rizika od siromaštva živi oko 2,5 milona građana, objavila je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra.

Kako je ukazano, najteže je mladima do 24 godine, starijima od 65 godina i porodicama sa decom, posebno sa onima troje i više dece, gde u siromaštvu živi njih 40 odsto.

“Кada se tome tome doda oko 350.000 radnika čije porodice žive od minimalca, kao i porodice više od 1,6 miliona radnika koji zarađuju manje od 50.000 dinara, dobijamo realnu sliku kako živi narod u Srbiji”, naveli su iz ASNS.

Smatraju da je u Srbiji “socijalno raslojavanje osnovna odrednica društva”.

Nepravedna raspodela društvenog bogatstva se, kako smatraju, sprovodi se tako da se rezultati rada naroda prelivaju u profite velikih kompanija i banaka i u državni budžet.

Kako je naglašeno, društvenio bogatstvo se izrazito preliva u džepove privilegovanih pojedinaca i porodica i to, “ne na osnovu njihovog rada i sposobnosti, već kao produkt šema, kobinacija, korupcije i političkih privilegija”, što je dovelo da “najproduktivniji sloj društva preživljava od danas do sutra”, a od najvećeg dela stanovništva je napravljena sirotinja.

Iz ASNS su istakli da se svojim sindikalnim potencijalom i društvenim uticajem, kao i svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima bore da se ovakvo stanje promeni.

“Naš cilj je pravedno društvo zasnovano na socijalnoj pravdi i solidarnosti i možemo ga ostvariti samo zajedničkom borbom za socijalnu i pravnu državu u kojoj će samo rad biti merilo svih vrednosti”, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x